Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

5 tipů pro rodiče: Co potřebuje váš syn, aby dospěl v muže?

  • Přehnaná péče rodičů brání synům dospět.
    3. června 2015 | 06:00

    Muži tápou. Jejich role v současné společnosti je každou chvíli jiná. V jednu chvíli mají za úkol zajistit rodinu, ohlídat bezpečí, cení se jejich vliv, moc a tělesná zdatnost. Na druhou stranu jsou po mužích často požadovány citlivost, mnohem intenzivnější účast na výchově dětí, péče o domácnost a pojmy jako „ženské práce“ nebo „mužský svět“ jsou takřka zakázány. Co tedy dělá z chlapců muže?

    Zdá se, že ženy to mají ve svém životě přece jen trochu jednodušší – svou ženskost si nemusí nijak dokazovat. U mužů k tomu většinou sloužily iniciační rituály. Během nich překonali sami sebe a oficiálně se stali součástí světa svých otců a dědů. Vzpomeňme na Lovce mamutů – dokud chlapec neskolil vlastnoručně živé zvíře a nevydržel sám pár dní v lese, neměl mezi dospělými co dělat. Dnešní společnost žádné takové rituály dospívajícím nenabízí. První sex nebo získání řidičáku se za podobnou zkoušku považovat nedají. Cesta od chlapce k muži se tak stává jakousi nedefinovaně dlouhou poutí a není divu, že někdo se na ní ztratí. Přinášíme pár tipů pro rodiče, jak mohou pomoci synovi dospět v muže.

  • Respektujte jejich osobnost

     

    Autor: shutterstock
    Každý kluk je jiný. Potvrdí vám to matky synů – i když jsou vychováváni ve stejném prostředí, jeden z nich je blázen do kamionů a druhý se nezdráhá zhlédnout Lásku nebeskou. Nikde není psáno, co by měl správný kluk v dětství dělat a že z těch, kteří si lakovali nehty, nikdy nic kloudného nevyrostlo. Dopřejte mu klid, a koneckonců dopřejte ho i sobě.
  • Dejte mu šanci dělat to, co chce on

     

    Autor: Shutterstock.com

     

    Vždycky jste toužili umět hrát na piano? A když se to nepovedlo vám, tak snad by mohl váš syn, ne? Mnoho dětí slouží jako prostředek k realizaci cílů svých rodičů. A to vůči potomkům není fér. Jste si jisti, že chtějí studovat na lékaře? Není to jen vaše zbožné přání? Zkuste se více zajímat o to, co opravdu potomek chce. Zkuste ho podpořit v jeho zálibách i snech, získá tak dobrý vklad do života. Naučí se dělat věci se zájmem a mít z nich radost. Nebude je dělat kvůli pochvale od druhých. Naučte ho během jeho aktivit přijímat kritiku a prohry a poskytněte mu oporu. Časem ji pak už nebude potřebovat.

     

  • Přenechte mu odpovědnost

     

    Nemůžete se dopátrat, proč máte vysokou spotřebu elektřiny a účty vám drtí rozpočet? Rozhlédněte se kolem sebe a začněte vypínat.
    Autor: Shutterstock.com
    Nejdřív za něj vyřizujete kroužky, placení obědů, nákup nového oblečení, postupně jsou to složenky za jeho garsonku. Dohlížíte, aby měl v pořádku pojištění, povinné ručení za auto, které po vás podědil... Zkuste to nechat všechno na něm. Klidně postupně, ale nechte. Možná ho to bude stát více úsilí, nervy a pár korun na penále, ale věřte, že bez toho to nejde.

     

  • Nebuďte stíhačka

     

    Když jsem mu řekla, že bychom možná měli bydlet spolu, vysvětlil mi, že to své mámě nemůže udělat, protože by zůstala sama a byla nešťastná.
    Autor: Shutterstock.com

     

    Jste zvyklí volat si každý den a probírat, jak jste se měli a co jste přesně dělali? Jak dopadlo rande a jestli náhodou nechce večeři, uvařila jste toho nějak moc... Zkuste si dát komunikační embargo. Stejně tak si nechte nevyžádané rady raději pro sebe. Samozřejmě že vy ho znáte nejlépe a můžete mu ušetřit spoustu zklamání... Ale ten čas už byl. Teď už je to jenom na něm.

  • Nechte ho dělat jeho chyby

    Když chcete pracovat doma, potřebujete pracovní místo, kde bude mít vše potřebné. Jinak pro samé hledání nic neuděláte.
    Autor: Shutterstock.com

    Úplně ho vidíte, chudáčka. Zase nasliboval něco, co nemůže nikdy stihnout. Ta holka, se kterou chodí, o něj vůbec nestojí a využívá ho. A ta příšerná barva, kterou chce vymalovat svůj pokoj, je strašně tmavá a po pár týdnech si tam bude připadat jako v kobce... Smiřte se s tím. Jeho holka, jeho kobka. On se musí naučit nést důsledky svých činů. Každá máma umí fungovat jako žíněnka, aby si synek nenatloukl. Ale zároveň mu tím nikdy nedovolí pustit se jejích sukní. Pokaždé když budete mít touhu za něj něco vyžrat, vzpomeňte si na Lovce mamutů: v pravěku byste mohla sledovat jeho boj s medvědem. Oproti tomu je rozchod s tou barbínou docela brnkačka, nemyslíte?

Autor: is
Diskuse ke článku
.