Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nedokážu se smířit se smrtí manžela

ilustračné foto
11. srpna 2009 | 10:59

Před rokem mi zemřel manžel a ja sa s tím nedokážu vyrovnat. Moc mi chybí, nikam nechodím, i když mi děti domlouvají, že dělám chybu. Nedukážu se odhodlat k setkání s cizími lidmi. Zdena (50)

Na vaše otázky odpovídá:

Júlia Štermenská, psycholožka

Milá Zdenko,

odchod blízkého člověka je vždy smutnou událostí. Zanechává v nás množství různorodých pocitů, které se obměňují. Lidé často používají formulku: chci se s tím vyrovnat. V překladu to znamená: chci, aby nové pocity, které se vkradly do mého života, paralyzují a berou mi chuť na všechny aktivity, byly co nejschůdnější a méně intenzivní.

Možná se vám bude zdát, že použiji otřepané klišé, ale vaše situace potřebuje svůj čas. Není dobré klást na sebe příliš vysoké nároky, potlačovat prožitky, nebo se obviňovat, že nefungujete jako dříve. Rok je krátká doba na to, abyste všechno pocitově vnímala zase stejně jako v minulosti. Je důležité dát šanci sobě samé a po malých krůčkách hledat prostor pro vlastní realizaci.

S úctou ke smutku, který prožíváte, vás chci povzbudit a podpořit, abyste se o to pokusila a aby se vám přitom dařilo dívat se kolem sebe, naslouchat, cítit a vnímat vše, co k vám přichází. Jsem přesvědčena, že takhle můžete objevit množství zajímavých podnětů, které vás nejen okouzlí, ale i rozjasní vaši mysl.

Držím palce.

Autor: Rebecca, lena
Diskuse ke článku
.