Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Britové převedli city na peníze: "Miluji tě" stojí 5 milionů!

Dá se vyčíslit lidské hodnoty?
17. července 2009 | 05:00

Víte o tom, že se topíte v penězích, ale vůbec si to možná neuvědomujete? Že třeba pouhá slova 'Mám tě hrozně rád' odpovídají hodnotě 4 965 858 korun? Tolik totiž stojí láska. Přátelství je za téměř dva miliony a volný víkend za 1,5 milionu korun.

Tvrdí to alespoň dva britští pracovníci v oboru reklamy, Steve Henry a David Albers. Vydali knihu You Are Really Rich, You Just Do Not Know it Yet (Ve skutečnosti jste bohatí, jen to ještě nevíte), v níž v penězích vyčíslují hodnotu lidského života. Za vzorek si vzali tisícovku Britů a těm pokládali otázku, co je dělá šťastnými. Dotazovaní měli porovnat 50 životních situací a srovnat je s tím, jak by se cítili, kdyby vyhráli jackpot. Výsledek? Ponejvíce hodnotili dobré zdraví. To se umístilo na první příčce. Následovaly láska, život v bezpečí, rodina a děti.

Britové vyčíslili lidské hodnoty
Autor: Blesk


Dá se vyčíslit hodnota lásky v penězích?

Na to, zda se dá láska vyčíslit v penězích se Blesk zeptal psychiatra Tomáše Rektora ze společnosti Terapie.info. „Statisticky se dá vyčíslit úplně všechno. Ale ve skutečnosti je to trochu složitější. Lidé jsou velmi rozdílní a každý má jiný žebříček hodnot. Někdo upřednostňuje lásku, přátelství a rodinu a i kdyby dostal 10 milionů, nezmění ho to. Naopak jsou osoby, které se pro peníze nebo jiné požitky vzdají s lehkostí fungujícího vztahu a jdou za bohatstvím, mocí nebo kariérou.“.

Autor: INT, han, ida
Diskuse ke článku
.
Související články