Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jsem vdaná, ale sním o kolegovi

Ivanin přítel vůbec netuší, že se o její srdce s někým musí dělit.
5. prosince 2008 | 08:42

Nevěra nemusí být jen milostným dobrodružstvím, po kterém zůstane stopa rtěnky na košili nebo vůně mužského parfému. Může se odehrávat i ve vaší hlavě.

"Ten by stál za hřích!" povzdechneme si občas s kamarádkami nad fotografiemi některých hollywoodských fešáků. Přiznejme si to, rády se zadíváme na přitažlivého muže, i když nás doma čeká partner, kterého bychom za nic na světě nevyměnily. Jenomže nejednou se přistihneme, jak se oddáváme romantickému snění, přičemž hlavní roli hrajeme my a pěkný číšník, milý soused, známý zpěvák nebo kamarád. Svoje fantazie o nás a o někom, koho tajně obdivujeme, však pečlivě zamykáme do skříňky s nápisem "zakázané" a chraň bůh, aby se o nich naše polovička dozvěděla! Občas nás možná i napadne: opravdu svého partnera milujeme, když myslíme i na jiné muže?

Asertivnímu chování se dá naučit.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Přitažlivost je přirozená
Rodinná a manželská poradkyně Jolana Kusá říká, že nevinné fantazírování o komsi náhodném nebo i známém, kde nehrají roli hlubší city, ještě nic neznamená. Je to stejné, jako když jsme si, ještě jako puvertální holky, lepily na stěny plakáty oblíbeného zpěváka a tajně snily o tom, že nás jednoho dne dovede k oltáři. "Takto si vytváříme modely a obrazy partnera, kterého bychom jednou rády milovaly. Na tom, že se do někoho zakoukáme, není nic špatného, když jsou brány našeho vztahu zavřené a svoje fantazie do něho nepustíme." Problémy můžou nastat, když nevinné koukání a obdiv přerostou v platonickou lásku. Ta může náš vztah vážně ohrozit.

BLESKOVÝ PRŮZKUM

mezi čtenářkami časopisu Blesk pro ženy

Stalo se vám někdy, že jste myslela na jiného muže než na svého partnera?

ANO 62 %

NE 38 %

Otázali jsme se 50 čtenářek.

Na dvou židlích
Stalo se to i manažerce Ivaně. Před měsícem k nim do práce nastoupil nový kolega a její citový život se otočil o sto osmdesát stupňů. "Už při prvním setkání ve mně vyvolal doslova bouřku emocí. Byla jsem příšerně nervózní a zmatená, potily se mi dlaně a nohy se mi vždycky rozklepaly. Nikdy by mě nenapadlo, že se ve třiceti bláznivě zamiluji jako puberťačka." Má to ale jeden háček. Ivana se bude příští rok vdávat. "Žiji se svým přítelem už šest roků a před časem jsme začali plánovat svatbu, rodinný dům, miminko. Moc jsem se těšila, protože jsem si myslela, že jsme pro sebe stvořeni a lepšího muže rozhodně nenajdu. Vůbec jsem nečekala, že se mi stane něco takového. Kolega mi úplně popletl hlavu. Nejím, nespím, jen na něj myslím. Vymýšlím si záminky, proč mu zavolat," přiznává Ivana. Uvědomuje si, že vůči příteli ochladla. "Nechybí mi jeho přítomnost, najednou mi připadá nezajímavý a obyčejný, jakokdyby by ztratil to, co jsem na něm obdivovala. Dokonce jsem se v posledních dnech snažila vyhnout sexu s ním," připouští zahanbeně. Navzdory tomu, že potenciální vztah s kolegou nemá budoucnost, nedokáže ho vymazat z hlavy, a tak sedí na dvou židlích. Spí vedle partnera, ale sní o kolegovi. Svého přítele nepodvedla, protože s kolegou udržuje jenom pracovní styky, ale zrazuje ho ve svém srdci. A citová nevěra umí často ublížit víc než fyzická.

Nevěru provozuje mnoho mladších mužů jako sport. Doma jsou spokojení, ale mít milenku je IN...
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Jen chladnou hlavu!
Kolega Ivaně sice krade spánek, na druhou stranu si nedovede představit, že by léta společného života s přítelem jen tak hodila za hlavu. Jestliže jste ocitla v podobné situaci jako Ivana, nejrozumější je nedělat unáhlené závěry. Je třeba udržovat si odstup a dobře zvážit, jestli je ten uragán citů, který ve vás řádí vůči dotyčnému muži, jenom chvilkovým poblouzněním, nebo jde o něco vážnějšího. Možná že máte i jiné důvody, kvůli kterým byste měla udělat tlustou čáru za minulostí a začít svůj život znovu a s jiným partnerem.

Když jste šťastná, už nehledejte
"Nic na tomto světě není úplně dokonalé, ani žádný vztah. Jsme přírodou naprogramovaní na to, abychom neustále objevovali nové, stále dokonalejší možnosti. I v případě hledání vhodného manžela a otce svých dětí se snažíme najít takového, který by se co nejvíc podobal našim představám o ideálním muži," vysvětluje Kusá. "Když už ale máte vztah, po jakém jste toužila, měla byste přestat dál hledat. Pokud vám rozbuší srdce každý trochu hezčí příslušník opačného pohlaví, nikdy se vám nepodaří vypěstovat si šťastný a dlouholetý vztah. Stále se totiž budete poohlížet po zelenější trávě na sousedovo zahrádce."

Ivanin přítel vůbec netuší, že se o její srdce s někým musí dělit.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Nevěra může i pomoct
Po čase možná zjistíte, že ten úžasný kolega, na kterého jste nemohla přestat myslet několik týdnů, vlastně není až tak mimořádný, jak zprvu působil. I když můžete takovou citovou krizi vyřešit sama v sobě, aniž by váš přítel cokoli tušil, počítejte s tím, že váš vztah to poznamená. Terapeutka však tvrdí, že citová nevěra zralé vztahy často obohatí. Někdy dokonce pomůže zachránit dlouholetý vztah, který sklouzl do ubíjejícího stereotypu a neměl se kam vyvíjet. Po takovéto "platonické romanci" si totiž uvědomíme, co pro nás partner skutečně znamená. "Platonický vztah nás může probudit a uchránit před zevšedněním toho vlastního. I naše babičky říkaly – mlsá se venku, ale večeří se doma," uzavírá Kusá.

CO RADÍ ODBORNÍK

PhDr. Jolana Kusá
manželská a rodinná poradkyně

PhDr. Jolana Kusá, manželská a rodinná poradkyně
Autor: archiv

Co je citová nevěra?
"Občas se člověk zamiluje i navzdory tomu, že není volný pro nový vztah nebo si na něj netroufá. Myslí na objekt své lásky, sní o něm a často si ho idealizuje. Při klasické nevěře jde o vztah nebo sexuální kontakt, v případě citové nevěry partner se svou láskou neměl intimní poměr, ba dokonce se s ní nemusel ani setkat."

Autor: nov, vin