Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Muži sní o rodinných typech žen

Se špinavým porcelánem si poradí ocet.
11. listopadu 2008 | 12:25

Mladí lidé považují za nejdůležitější v životě vztah s rodiči, sourozenci a partnerem. Muži si plánují kariéru, kdežto ženy sní o zaměstnání i o mateřské dovolené.

Podle průzkumu společnosti Gender studies dávají mladí muži přednost tradičním rodinným modelům, kde oni sami figurují jako živitelé, kteří se věnují profesi a budování kariéry, zatímco od žen očekávají, že se postarají o rodinu a práci budou věnovat jen kratší čas. Podle psychologů dává rodinné zázemí mužům pocit stability a jistoty, která je důležitá pro jejich profesní rozvoj. Naproti tomu ženy čím dál víc chtějí zvládnout kariéru i rodinu a od partnera očekávají, že se s ním budou moci o jednotlivé práce podělit.

 

Váš domácí pomocník si zaslouží každý rok návštěvu odborníka.
Autor: archiv firmy Electrolux

Celkově je pro mladé lidi rodina velmi důležitá. Na to, jak vidí svou budoucnost, jsme se zeptali tří mladých mužů.

ANKETA

Václav Dušek, 26 let
Byl jsem vychovaný v tzv. "tradiční" rodině a tento model mi vyhovuje. Netoužím po jiných alternativách, po tom, že bychom si s partnerkou žili každý svým životem. Určitě chci mít děti a budu se snažit, abych rodinu dokázal zabezpečit a abychom společně uměli trávit volný čas.

Václav Rubek, 24 let
Mám s přítelkyní idylický vztah, takže si vlastně přeji, aby zůstal takový jaký je. Ale když nad tím přemýšlím, chtěl bych mít jednou podobnou rodinu v jaké jsem vyrůstal. Doma byl klid a pohoda, žádné hádky a napětí. O práci se rodiče dělili a dělí dodnes a to mi připadá ideální.

Jan Dvořák, 32 let
Jsem věřící člověk a spolu s partnerkou svou budoucí rodinu začínáme stavět na křesťanských principech, které daly vzniknout i naší civilizaci. Osobně jsem toho názoru, že právě absence pevných hodnotových žebříčků je příčinou morálního úpadku, ve kterém se Česká republika nachází. A rodina je místem, kde každý z nás může začít s nápravou tohoto stavu.

Autor: vin
Související články