Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vánoční hodování: Což takhle dát si krůtu?

Plněný krocan nebo krůta by neměli na vánočním stole chybět. Uvidíte, že s tímto receptem sklidíte obrovský úspěch.
22. prosince 2010 | 12:08

Bez krocana či krůty si nedokážou milióny lidí Vánoce představit. Tato pečená, nádivkou naplněná drůbež na slavnostní tabuli patří nejen v Americe či Velké Británii, ale také ve Francii, Španělsku, Portugalsku a jiných zemích západní Evropy.

V anglosaském světě se krocan nejčastěji plní kaštanovou nebo klobásovou nádivkou. Ve Francii zase vánoční krůta (la dinde Noël) lanýžovou či mandlovou náplní. Ve Španělsku si pochutnávají na pečené krůtě s ovčím sýrem a plody moře. V Portugalsku do nádivky dávají olivy, libové vepřové, bílé víno, cibuli s česnekem… Variant náplní je celá řada, ale základ – pečený krocan či krůta s devaterem druhů masa zůstává.

Někdo nadívá jen vole, jiný plní celou dutinu drůbeže. Vole je dobré zvětšit uvolněním kůže od masa a odstranit tuk. Také se doporučuje vyjmout tuhé šlachy ze stehen. Leckdy se krocan či krůta (zejména na suchých prsou) špikují slaninou. Ideální krůta má kolem tři a půl kila a přibližně se dělá dvě a půl hodiny a průběžně šťávou přelévá. Buď zpočátku pod poklopem, aby bylo maso dostatečně měkké, nevysušené, a kůže předčasně nezezlátla. Často se také doporučuje zabalit drůbež do alobalu a ten až před dokončením sejmout, aby měla krůta správně upečenou kůrčičku.

Kůže krůty se samozřejmě musí přes nádivku zašít, aby náplň nevyhřezla. A také je velmi důležité ptáka na pekáč upravit: zastrčit mu křídla pod hřbet a stehna přitáhnout k trupu a režnou nití svázat, aby se rovnoměrně opékal. Pokud je krocan pro rodinu velký, lze upéct jen jeho část s nádivkou zvlášť a ostatní maso jinak zpracovat.

Jak porcovanou krůtu využít?

Prsní svaly: Bílé maso se hodí na grilování, smažené či přírodní řízky, pečené rolády.

Horní stehno: Vykostěné bez kůže připomíná telecí. Skvěle chutná v podobě řízků, pečeně a také dušené v omáčkách.

Spodní stehno: Nejtmavější a nejtučnější část krůty se nejlépe zúročí pečená, dušená či vařená (jemný krůtí ovar).

Plněný krocan nebo krůta by neměli na vánočním stole chybět. Uvidíte, že s tímto receptem sklidíte obrovský úspěch.
Autor: profimedia.cz

Pečený krocan na americký způsob

Doba přípravy: 1,5 hodiny + cca 2,5 hodiny pečení
Kalorická hodnota 1 porce: 3300 kJ / 790 kcal

Ingredience:
mladý krocan / krůta cca 3,5 kg
1 cibule
2 celery
75 g másla
200 g klobásové masy – lze nahradit naší vinnou klobáskou
4 snítky tymiánu
2 snítky šalvěje
200 ml drůbežího vývaru
3 PL lžíce rozpuštěného másla
sůl, pepř
nit na zašití

Na kukuřičný chléb (lze nahradit 4 silnými krajíci bílého pšeničného chleba):
100 g hladké kukuřičné mouky
1 KL prášku do pečiva
1 PL lžíce cukru
4 PL oleje
100 g zakysané smetany
100 ml mléka
sůl na dochucení
olej na vymazání formy

Na omáčku:
400 ml drůbežího bujónu
2 PL másla
1 PL mouky
na zjemnění trochu smetany

Postup přípravy

1. Den či dva před přípravou krůty upečte kukuřičný chléb na nádivku. Předehřejte na něj troubu na 200 stupňů, olejem vymažte formu a všechny přísady v míse rychle promíchejte. Těsto pečte necelou půl hodinu, ale tenhle krok můžete vynechat a použít bílý pšeničný chléb.

2. Před pečením vytřete omytou a osušenou krůtu solí plus pepřem a naplňte jeho vnitřek a vole nádivkou. Ta se připraví takto: Očištěnou cibuli a celer nakrájejte na malé kostičky asi pět minut je při mírné teplotě na másle osmahněte. Poté přidejte do pánve klobásovou náplň (českou alternativou mohou být vinné klobásky), vše ještě pár minut restujte a na závěr přimíchejte nasekané bylinky. Podle chuti dosolte, opepřete. Do směsi pak postupně přimíchejte v drůbežím vývaru namočený, na kostičky nakrájený chléb. Výsledná masa by měla být vláčná, ale nesmí být řídká.

3. Nádivkou naplňte vole a vnitřek krůty, stáhněte kůži a otvory režnou nití zašijte. Křídla ptáka zastrčte pod hřbet, stehna svažte. Na plotně v pekáči na másle krůtu ze všech stran zprudka osmahněte a dejte ji prsy dolů péct do vyhřáté trouby na 175 stupňů.

4. Tři a půl kilovou krůtu pečte asi dvě a půl hodiny, občas ji, pokud je třeba, podlijte a šťávou přelévejte. Když začne zlátnout, obraťte ji aby prsy vzhůru. Krůta je dopečená, když do nejsilnějšího místa stehna zapíchnete jehlu a z masa vytryskne světlá šťáva.

5. Po upečení nechte krocana ve vyhřáté troubě a seberte lžíci z výpeku tuk. Sos pak s pekáče slijte do kastrolku, ohřejte a postupně do něj přidejte s máslem smíchanou mouku. Pokud je šťávy málo, přilijte trochu silného drůbežího bujónu. Chvíli povařte a ve finále omáčku případně dosolte a zjemněte troškou smetany. Podávejte k pečeni zvlášť.

6. Přílohy k pečené krůtě se zemi od země liší. Například v Anglii se k němu často podává jablečné pyré, karotka, smažené brambůrky. Ve Státech zase sladké brambory batáty, kukuřice, brokolice. Oblíbená je i bramborová kaše či rýže.

Autor: Františka Čížková, Klena