Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Naučte se tažený štrúdl, je klasickou tečkou Štědrého večera!

Bez voňavého štrúdlu by byla štědrovečerní hostina o něco ochuzená.
21. prosince 2010 | 16:49

Lahůdka zvaná jablečný štrúdl nám v české kuchyni zůstala z dob mocnářství Rakouska Uherska. K sladkému finále štědrovečerní hostiny léta patří a každá pořádná ženská by ji měla umět udělat. S taženým závinem je to podobné jako se svíčkovou nebo třeba s mariášem. Zvládnout tyhle disciplíny je totiž otázka cti.

Vánoční jablečný závin

Země původu: Rakousko
Doba přípravy: 90 minut + cca 40 minut pečení
Energetická hodnota 1 porce: 1200 kJ / 290 kcal

INGREDIENCE

Na těsto:
35 dkg hladké mouky
lžíce másla
1 vejce
1/8 l vlažné vody
lžička octa
špetka soli

Na náplň:
1 kg jablek
4 lžíce strouhanky
3 hrsti hrozinek namočených v rumu, případně i sekaných ořechů
3 lžíce cukru se skořicí
14 dkg másla na potření

691905:gallery:true:true

Postup přípravy:

1. Na vále zpracujte v těsto mouku s vodou, v níž je rozpuštěné máslo, ocet, vejce, sůl. Z těsta (musí být hladké, nelepivé, lesklé) vytvořte bochánek, potřete jej máslem a nechte pod zahřátou mísou ½ hodiny odpočinout.

2. Ten pak rozdělte na poloviny a ty na velkém pomoučněném vále rozválejte na plát, který na ubruse dále vytáhněte, aby byl co nejtenčí (přes ideální placku by se měly přečíst noviny)

3. Oloupaná, jádřinců zbavená jablka nakrouhejte na jemné plátky, rozinky pokropte rumem, na 4 dkg másla osmahněte na pánvi strouhanku a zbytek tuku rozpusťte na potírání závinu.

4. Osmaženou strouhankou posypte asi 2/3 těsta, po stranách, kde bude závin končit, nechte plát ez posypu. Neposypanou část placky potřete máslem, na strouhanku dejte jablka, posypte je cukrem se skořicí, hrozinkami, případně ořechy. Volné okraje placky přehněte dovnitř, aby náplň nevyhřezla. Opatrně zvedejte ubrus a zavinujte těsto k volné třetině. Závin pak sesuňte švem dospod na pomaštěný nebo pečícím papírem vyložený plech.

5. Závin potřete máslem a pečte ho ve vyhřáté troubě asi 40 minut do zlatova.Za pečení jej několikrát potřete máslem. Hotový moučník pocukrujte. Ideální je ho servírovat ještě teplý.

DOBROU CHUŤ!

Bez voňavého štrúdlu by byla štědrovečerní hostina o něco ochuzená.
Autor: Rebecca


Vánoční jablečný závin se tradičně dělá z taženého těsta, které se často alternuje kupovaným listovým, jež se jako polotovar prodává v každém větším obchodě s potravinami. U tučného listového těsta se plát nekropí máslem a vynechat se může i strouhanka. Závin se v tomto případě potírá vejcem a po celé délce propichuje vidličkou.

Akční Arnold nezapomíná

Známý hollywoodský herec, nyní americký guvernér Arnold Schwarzenegger kuchyň rodného Rakousko stále miluje. Nechává si ji vařit i v Americe a dost marně přesvědčuje svou ženu a děti, aby si na ní pochutnávali s ním. Mezi oblíbené lahůdky Arnolda patří i tažený tyrolský štrúdl se šlehačkou, kterým ve svém kalifornském sídle hostí vybrané návštěvy. A proslýchá se, že celebritám jablečný závin velmi chutná a k jeho konzumaci nikoho přemlouvat nemusí.

696161:gallery:true:true

Autor: Františka Čížková, Klena