Vánoční jablečný závin
Země původu: Rakousko
Doba přípravy: 90 minut + cca 40 minut pečení
Energetická hodnota 1 porce: 1200 kJ / 290 kcal
INGREDIENCE
Na těsto:
35 dkg hladké mouky
lžíce másla
1 vejce
1/8 l vlažné vody
lžička octa
špetka soli
Na náplň:
1 kg jablek
4 lžíce strouhanky
3 hrsti hrozinek namočených v rumu, případně i sekaných ořechů
3 lžíce cukru se skořicí
14 dkg másla na potření
1. Na vále zpracujte v těsto mouku s vodou, v níž je rozpuštěné máslo, ocet, vejce, sůl. Z těsta (musí být hladké, nelepivé, lesklé) vytvořte bochánek, potřete jej máslem a nechte pod zahřátou mísou ½ hodiny odpočinout.
2. Ten pak rozdělte na poloviny a ty na velkém pomoučněném vále rozválejte na plát, který na ubruse dále vytáhněte, aby byl co nejtenčí (přes ideální placku by se měly přečíst noviny)
3. Oloupaná, jádřinců zbavená jablka nakrouhejte na jemné plátky, rozinky pokropte rumem, na 4 dkg másla osmahněte na pánvi strouhanku a zbytek tuku rozpusťte na potírání závinu.
4. Osmaženou strouhankou posypte asi 2/3 těsta, po stranách, kde bude závin končit, nechte plát ez posypu. Neposypanou část placky potřete máslem, na strouhanku dejte jablka, posypte je cukrem se skořicí, hrozinkami, případně ořechy. Volné okraje placky přehněte dovnitř, aby náplň nevyhřezla. Opatrně zvedejte ubrus a zavinujte těsto k volné třetině. Závin pak sesuňte švem dospod na pomaštěný nebo pečícím papírem vyložený plech.
5. Závin potřete máslem a pečte ho ve vyhřáté troubě asi 40 minut do zlatova.Za pečení jej několikrát potřete máslem. Hotový moučník pocukrujte. Ideální je ho servírovat ještě teplý.
DOBROU CHUŤ!
Vánoční jablečný závin se tradičně dělá z taženého těsta, které se často alternuje kupovaným listovým, jež se jako polotovar prodává v každém větším obchodě s potravinami. U tučného listového těsta se plát nekropí máslem a vynechat se může i strouhanka. Závin se v tomto případě potírá vejcem a po celé délce propichuje vidličkou.
Akční Arnold nezapomínáZnámý hollywoodský herec, nyní americký guvernér Arnold Schwarzenegger kuchyň rodného Rakousko stále miluje. Nechává si ji vařit i v Americe a dost marně přesvědčuje svou ženu a děti, aby si na ní pochutnávali s ním. Mezi oblíbené lahůdky Arnolda patří i tažený tyrolský štrúdl se šlehačkou, kterým ve svém kalifornském sídle hostí vybrané návštěvy. A proslýchá se, že celebritám jablečný závin velmi chutná a k jeho konzumaci nikoho přemlouvat nemusí. |