Schwarzwaldský dort
Doba přípravy: 60 minut
Doba pečení: 45 minut
Budete potřebovat (na dortovou formu o průměru 24 cm):
na těsto:
4 vejce
100 g moučkového cukru
150 g tmavé čokolády
100 g másla
5 lžic třešňového sirupu
50 g mouky
1 lžičku prášku do pečiva
špetku soli
50 g škrobové moučky
150 g mletých lískových oříšků
máslo na vymazání formy
na náplň:
500 ml smetany na šlehání
1 vanilkový cukr
1 ztužovač šlehačky
trochu třešňového sirupu
750 g třešňového kompotu
70 g strouhané čokolády
Postup:
1. Troubu předehřejte na 190 °C. Vejce s cukrem utřete do pěny. Čokoládu rozlámejte na malé kousky a nechte rozpustit ve vodní lázni. Mezitím rozpusťte máslo a poté nechte vychladnout. Máslo, rozpuštěnou čokoládu a třešňový sirup postupně přišlehejte k vejcím a cukru.
2. Smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a škrobovou moučku. Oříšky opečte nasucho na pánvi a přimíchejte do těsta.
3. Dortovou formu vymazejte, nalijte těsto a pečte přibližně 45 minut. Nechte vychladnout a podélně rozřízněte na 3 části.
4. Šlehačku ušlehejte s vanilkovým cukrem, přidejte ztužovač. Nechte okapat třešně. Dortový korpus pokapejte sirupem a na dva spodní pláty naneste asi 1cm vrstvu šlehačky.
5. Na šlehačku poskládejte rovnoměrně třešně a lehce je vmáčkněte. Povrch dortu a okraj potřete zbytkem šlehačky, poté můžete posypat strouhanou čokoládou.