Sobota 23. listopadu 2024
Svátek slaví Klement, zítra Emílie
Polojasno 3°C

Jak vaří Evropa: Německý Schwarzwaldský dort

Fotografie
18. srpna 2010 | 14:42

Cestujete prstem po mapě a ráda byste ochutnala cizokrajné speciality? V prázdninovém seriálu vám přiblížíme atmosféru kuchyní zemí Evropské unie. Z Německa jsme vám připravili výborný Schwarzwaldský dort.

Schwarzwaldský dort

Doba přípravy: 60 minut

Doba pečení: 45 minut

Budete potřebovat (na dortovou formu o průměru 24 cm):

na těsto:

4 vejce
100 g moučkového cukru
150 g tmavé čokolády
100 g másla
5 lžic třešňového sirupu
50 g mouky
1 lžičku prášku do pečiva
špetku soli
50 g škrobové moučky
150 g mletých lískových oříšků
máslo na vymazání formy

na náplň:
500 ml smetany na šlehání
1 vanilkový cukr
1 ztužovač šlehačky
trochu třešňového sirupu
750 g třešňového kompotu
70 g strouhané čokolády

Postup:

1. Troubu předehřejte na 190 °C. Vejce s cukrem utřete do pěny. Čokoládu rozlámejte na malé kousky a nechte rozpustit ve vodní lázni. Mezitím rozpusťte máslo a poté nechte vychladnout. Máslo, rozpuštěnou čokoládu a třešňový sirup postupně přišlehejte k vejcím a cukru.

2. Smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a škrobovou moučku. Oříšky opečte nasucho na pánvi a přimíchejte do těsta.

3. Dortovou formu vymazejte, nalijte těsto a pečte přibližně 45 minut. Nechte vychladnout a podélně rozřízněte na 3 části.

4. Šlehačku ušlehejte s vanilkovým cukrem, přidejte ztužovač. Nechte okapat třešně. Dortový korpus pokapejte sirupem a na dva spodní pláty naneste asi 1cm vrstvu šlehačky.

5. Na šlehačku poskládejte rovnoměrně třešně a lehce je vmáčkněte. Povrch dortu a okraj potřete zbytkem šlehačky, poté můžete posypat strouhanou čokoládou.

Autor: pil, amp
Diskuse ke článku
.