Doba přípravy: 55 minut
Doba pečení: 25 až 30 minut
Doba chlazení: 2 hodiny
Budete potřebovat (na dortovou formu):
Na těsto:
2 vejce
80 g cukru krystal
2 lžíce pomerančové šťávy
špetku soli
50 g hladké mouky
50 g škrobové moučky
1 lžičku prášku do pečiva
Na krém:
11 plátků želatiny
500 g tvarohu
250 g jogurtu
100 g cukru krystal
2 citrony
250 g borůvek + 150 g na ozdobu
400 g smetany na šlehání
50 ml jablečné šťávy
1 lžíci moučkového cukru
1/2 balíčku práškové želatiny
Postup:
1. Vejce, cukr, sůl a pomerančovou šťávu vyšlehejte do pěny. Smíchejte mouku, prášek do pečiva, škrobovou moučku a opatrně zapracujte do vaječné směsi.Těsto přelijte do formy (o průměru 26 cm) vyložené papírem na pečení a pečte 25 až 30 minut. Hotový korpus nechte vychladnout.
2. Mezitím nechte rozpustit plátky želatiny ve studené vodě. Z tvarohu, jogurtu, cukru, nastrouhané citronové kúry a šťávy vyšlehejte hladký krém. Borůvky rozmačkejte a smíchejte s polovinou tvarového krému.
Vyždímejte 6 plátků želatiny a mírně zahřejte. Přibližně 4 lžíce borůvkového krému vmíchejte do rozpuštěné želatiny a poté spojte se zbytkem krému.
Vyždímejte zbytek želatiny. Zahřejte a spojte stejným způsobem s druhou polovinou tvarohového krému.
3. Ze smetany vyšlehejte hustou šlehačku, rozdělte na poloviny a jednu zapracujte do borůvkového a druhou do tvarového krému.
Vychladlý korpus dejte zpět do dortové formy. Rozetřete na něj borůvkovou hmotu, na ní navrstvěte tvarohový krém a povrch zarovnejte. Přibližně 50 g borůvek odložte stranou. Zbylé borůvky smíchejte s moučkovým cukrem a jablečnou šťávou. Povařte dokud nevznikne pyré.
4. V jedné lžíci borůvko-jablečného pyré rozmíchejte dortové želé a zapracujte ho. Ještě jednou ohřejte. Pomocí špejle ozdobte pyrém dort a nechte 2 hodiny v chladničce. Na závěr ozdobte dort zbylými borůvkami.