Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sladkosti v čase: Borůvkový dort

Borůvkový dort vypadá skvěle už na pohled, o to lépe chutná.
16. srpna 2010 | 13:49

Příprava vám zabere trochu času, ale výsledek je neodolatelný! Osvěžující dort s drobným ovocem a smetanovým krémem je přesně to, co potěší všechny mlsouny.

Doba přípravy: 55 minut
Doba pečení: 25 až 30 minut
Doba chlazení: 2 hodiny

Budete potřebovat  (na dortovou formu):

Na těsto:

2 vejce
80 g cukru krystal
2 lžíce pomerančové šťávy
špetku soli
50 g hladké mouky
50 g škrobové moučky
1 lžičku prášku do pečiva

Na krém:

11 plátků želatiny
500 g tvarohu
250 g jogurtu
100 g cukru krystal
2 citrony
250 g borůvek + 150 g na ozdobu
400 g smetany na šlehání
50 ml jablečné šťávy
1 lžíci moučkového cukru
1/2 balíčku práškové želatiny

Borůvkový dort vypadá skvěle už na pohled, o to lépe chutná.
Autor: Isifa.com

Postup:

1. Vejce, cukr, sůl a pomerančovou šťávu vyšlehejte do pěny. Smíchejte mouku, prášek do pečiva,  škrobovou moučku a opatrně zapracujte do vaječné směsi.Těsto přelijte do formy (o průměru 26 cm) vyložené papírem na pečení a pečte 25 až 30 minut. Hotový korpus nechte vychladnout.

2. Mezitím nechte rozpustit plátky želatiny ve studené vodě. Z tvarohu, jogurtu, cukru, nastrouhané citronové kúry a šťávy vyšlehejte hladký krém. Borůvky rozmačkejte a smíchejte s polovinou tvarového krému.
Vyždímejte 6 plátků želatiny a mírně zahřejte. Přibližně 4 lžíce borůvkového krému vmíchejte do rozpuštěné želatiny a poté spojte se zbytkem krému.
Vyždímejte zbytek želatiny. Zahřejte a spojte stejným způsobem s druhou polovinou tvarohového krému.

3. Ze smetany vyšlehejte hustou šlehačku, rozdělte na poloviny a jednu zapracujte do borůvkového a druhou do tvarového krému.
Vychladlý korpus dejte zpět do dortové formy. Rozetřete na něj borůvkovou hmotu, na ní navrstvěte tvarohový krém a povrch zarovnejte. Přibližně 50 g borůvek odložte stranou. Zbylé borůvky smíchejte s moučkovým cukrem a jablečnou šťávou. Povařte dokud nevznikne pyré.

4. V jedné lžíci borůvko-jablečného pyré rozmíchejte dortové želé a zapracujte ho. Ještě jednou ohřejte. Pomocí špejle ozdobte pyrém dort a nechte 2 hodiny v chladničce. Na závěr ozdobte dort zbylými borůvkami.


Autor: pil, amp