Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Jak vaří Evropa: Bulharská sladká specialita baklava

Baklava je sladká oříšková pochoutka, kterou si oblíbíte.
10. srpna 2010 | 14:06

Cestujete prstem po mapě a ráda byste ochutnala cizokrajné speciality? V prázdninovém seriálu vám přiblížíme atmosféru kuchyní zemí Evropské unie. Seznámíme vás s typickými jídly. Jak se dělá proslavená baklava?

Budete potřebovat:

450 g listového těsta
120g nasekaných vlašských ořechů
120 g másla
2 lžíce cukru
půl lžičky skořice

na sirup:

350 g cukru
350 ml vody
3 lžic medu
1 lžíce citronové šťávy

Baklava je sladká oříšková pochoutka, kterou si oblíbíte.
Autor: Nedělní Blesk - Tomáš Vrbenský

Postup:

Smíchejte suroviny na sirup a nechte rozpustit na mírném ohni. Poté přidejte teplotu, vařte do zhoustnutí a nechte vychladnout. Listové těsto rozválejte na tři pláty. Jeden dejte do vymazané zapékací formy. Smíchejte oříšky, cukr, skořici a máslo. Polovinou směsi potřete těsto, položte další plát a postup opakujte. Vrchní plát potřete máslem. Ostrým nožem nařízněte na povrch vzorek kosočtverce tak, abyste neprořízla těsto. Pečte přibližně 40 minut, až je moučník křupavý. Hotový pak polijte sirupem.

Autor: pil, amp
Diskuse ke článku
.