Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Jak vaří Evropa: Bulharský Gjuveč!

Vyzkoušejte djuveč. Maso se zeleninou na bulharský způsob.
9. srpna 2010 | 13:58

Cestujete prstem po mapě a ráda byste ochutnala cizokrajné speciality? V prázdninovém seriálu vám přiblížíme atmosféru kuchyní zemí Evropské unie. Seznámíme vás s typickými jídly. Dnes se také dozvíte, co bulhaři mají na talíři nejraději.

Co bulharům chutná:

Jako každá přímořská kuchyně je i ta bulharská zdravá a lehce stravitelná. Základ tvoří tři složky, které se používají již po staletí a místní obyvatelé se bez nich rozhodně neobejdou. Tou první je sýr, u nás známý jako balkánský, který se používá do salátů i slaných moučníků. Další neodmyslitelnou potravinu - jogurt neboli kiselo mljeko - jedí všichni, všude a každý den.

Trojlístek doplňuje bylinka, chutí podobná oreganu, zvaná saturejka. Obvyklý jídelníček Bulhara vypadá následovně: ke snídani se podává jogurt a slaný štrúdl (banica), oběd i večeře začínají salátem, pak následuje hlavní chod, což je nejčastěji pokrm z hovězího nebo jehněčího masa v kombinaci se zeleninou.

Samozřejmě nesmí chybět dezert, nejčastěji baklava v různých podobách. Stoluje se, jak je obvyklé ve všech přímořských oblastech, ve stylu „co se vleče, neuteče“.

Vyzkoušejte djuveč. Maso se zeleninou na bulharský způsob.
Autor: profimedia.cz

Maso se zeleninou Gjuveč

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

500 g vepřového masa
1 cibuli
1 mrkev
půl celeru
3 brambory
4 rajčata
200 g zelených fazolek
2 lilky
3 papriky
100 g hrášku
mletou červenou papriku, sůl
saturejku
olej

Postup:

1. Maso nakrájejte na kostičky a osmahněte na oleji. Postupně přidávejte nadrobno nasekanou cibuli, mrkev, celer, část pokrájených rajčat a nakonec mletou papriku. Podlijte horkou vodou a chvíli duste.

2. Mezitím na jiné pánvi poduste nakrájené fazolky, papriky, lilky, hrášek a na větší kusy nakrájené brambory.

3. Takto připravenou podušenou zeleninu přidejte k poloměkkému masu, promíchejte, navrch dejte plátky zbylých rajčat, posypejte saturejkou a zapečte v troubě.

Autor: pil
Klíčová slova: bulharsko, recept, dobrou chuť
Diskuse ke článku
.