Co bulharům chutná:
Jako každá přímořská kuchyně je i ta bulharská zdravá a lehce stravitelná. Základ tvoří tři složky, které se používají již po staletí a místní obyvatelé se bez nich rozhodně neobejdou. Tou první je sýr, u nás známý jako balkánský, který se používá do salátů i slaných moučníků. Další neodmyslitelnou potravinu - jogurt neboli kiselo mljeko - jedí všichni, všude a každý den.
Trojlístek doplňuje bylinka, chutí podobná oreganu, zvaná saturejka. Obvyklý jídelníček Bulhara vypadá následovně: ke snídani se podává jogurt a slaný štrúdl (banica), oběd i večeře začínají salátem, pak následuje hlavní chod, což je nejčastěji pokrm z hovězího nebo jehněčího masa v kombinaci se zeleninou.
Samozřejmě nesmí chybět dezert, nejčastěji baklava v různých podobách. Stoluje se, jak je obvyklé ve všech přímořských oblastech, ve stylu „co se vleče, neuteče“.
Maso se zeleninou Gjuveč
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
500 g vepřového masa
1 cibuli
1 mrkev
půl celeru
3 brambory
4 rajčata
200 g zelených fazolek
2 lilky
3 papriky
100 g hrášku
mletou červenou papriku, sůl
saturejku
olej
Postup:
1. Maso nakrájejte na kostičky a osmahněte na oleji. Postupně přidávejte nadrobno nasekanou cibuli, mrkev, celer, část pokrájených rajčat a nakonec mletou papriku. Podlijte horkou vodou a chvíli duste.
2. Mezitím na jiné pánvi poduste nakrájené fazolky, papriky, lilky, hrášek a na větší kusy nakrájené brambory.
3. Takto připravenou podušenou zeleninu přidejte k poloměkkému masu, promíchejte, navrch dejte plátky zbylých rajčat, posypejte saturejkou a zapečte v troubě.