Pondělí 23. prosince 2024
Svátek slaví Vlasta, zítra je Štědrý den / Adam a Eva
Oblačno, déšť se sněhem 2°C

Jak vaří Evropa: Řecká specialita Spanakopita – špenátový koláč

Fotografie
4. srpna 2010 | 13:38

Cestujete prstem po mapě a ráda byste ochutnala cizokrajné speciality? V prázdninovém seriálu vám přiblížíme atmosféru kuchyní zemí Evropské unie. Seznámíme vás s typickými jídly a představíme zajímavého rodáka. Na řadě je tentokrát slunné Řecko a rada jak upéct špenátový koláč.

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

300 g čerstvého špenátu
2 jarní cibulky
200 g sýru feta
1 vejce
mletý pepř
olivový olej
2 pláty listového těsta

Lístky špenátu spařte, vymačkejte přebytečnou vodu a rozmixujte. Přidejte cibulku, nastrouhaný sýr, vejce, sůl a pepř. Na pracovní desce rozválejte plát těsta, vložte do koláčové formy a vytvořte vyvýšený okraj. Těsto potřete špenátovou směsí, navrch dejte druhý plát, pokapejte olejem a pečte v troubě přibližně 40 minut.

Autor: red, amp