Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zdraví na talíři: Není nad pohanku!

Pohankové placky s ovocem.
19. května 2010 | 16:48

O pohance by se bez nadsázky dalo říct, že je královnou zdravé výživy. Obsahuje velké množství životně důležitých minerálů, hodně vitaminu B, plnohodnotnou bílkovinu, škrob i vlákninu. Zároveň v ní nenajdete lepek, takže se hodí i pro celiaky.

Oficiální název pro pohanku je ´pohanka setá´. Podle znalců je tato plodina obdařená velice zvláštními schopnostmi a energií a schopností člověka ´aktivizovat´ fyzicky i psychicky. Kupodivu nejvíc ji dnes konzumují Američané. Jinak jde o tradiční obilninu, která se k nám rozšířila především z východní Evropy.

Dodává teplo tělu i duši

Pohanka byla vždy oblíbenou plodinou makrobiotiků, kteří si hodně vybírají, co konzumují. Plodina nejenže výborně chutná, ale čistí tělo zevnitř, především celý trávící trakt. Tím se pak druhotně podílí i na vylepšování pleti, kvality vlaasů i nehtů.

Pohanka jako lék: hřejivé obklady z pohanky pomáhají likvidovaat z těla přebytečnou vodu, její konzumace pomáhá předcházet srdečním a cévním chorobám – působí totiž na hladinu cholesterolu: snižuje tak zvaný zlý LDL cholesterol a snižuje ´hodný´ HDL cholesterol. Tím vlastně brání zvyšování krevního tlaku a omezuje vznik zmíněných kardiovaskulárních onemocnění.

Co všechno v pohance najdete?

1. důležité minerály:
- draslík
- fosfor
- vápník
- železo
- měď
- mangan
- zinek
2. Vitamín P:
- je to vlastně celá skupina látek, která je souhrnně označována jako flavonoidy. Ty jsou pro náš organismus doslova lékem. Dá se sice bez nich žít, ale velmi pomáhají při různých chorobách i prevenci proti nim. Především zpevňují žilní stěny a jsou proto důležité při léčbě křečových žil a otocích.

Jak pohanku připravujeme?

Nevaří se, nechá se jenom spařit vařící vodou a pak nabobtnat pod utěrkou. Na jeden díl pohanky počítejte vždy dva díly vody (podobně jako u rýže).

Jak se k nám dostala?

Do Evropy ji přivezli už ve 13.
Pohanku přivezli do Evropy ve 13. století v Tataři. Vozili si ji jako vydatnou potravinu ve vacích pověšených u sedel svých koní.sedlových vacích tatarští nájezdníci. Tataři byli považováni v tehdejší křesťanské střední Evropě za pohany – odtud prmení její název. Později, v 16. století, byla už u nás jednou z nejoblíbenějších plodin.

Rada zdraví

Pohanku dobře vybírejte. Radíme zvolit takovou, která se pěstuje v Čechách. Radši kupujte světlou, která je loupaná mechanicky (ta je tmavší), nikoli tepelně - při tepelném olupování se vysokými teplotami ničí živiny.

Pohankové placky s ovocem

Pohankové placky s ovocem.
Autor: shutterstock.com

Co budete potřebovat:
* 150 g pohanky
* mléko
* 1 vejce
* 2 lžíce hladké mouky
* 2 lžíce krupicového cukru
* špetku soli
*čerstvé jahody, borůvky a podobně
* kysanou smetanu nebo šlehačku

Jak na to:

Pohanku uvařte v mléce doměkka (mechanicky loupanou můžete nechat jen nabobtnat, zalijte ji vařícím mlékem a nechte dojít). Rozměklou pohanku osolte špetkou soli, přidejte vejce, cukr a mléko. Z hmoty udělejte bochánky na plech vyložený pečicím papírem. Z bochánků rozetřete placky. Pečte při 180 °C asi 20 až 25 minut. Upečené placky ozdobte smetanou a ovocem. Můžete je vylepšit nahrubo nastrouhanou hořkou čokoládou.

Autor: Silvie Risová
Klíčová slova: pohanka, recepty
Diskuse ke článku
.
Související články