Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Klasika z Ameriky: Mrkvový dort s ořechy

Mrkvový dort
1. května 2010 | 05:21

Seriál - Spojené státy mají tři vynikající cukrářské záležitosti: jablečný koláč zvaný páj, tvarohový cheese cake plus mrkvový dort. Spojení ořechů s mrkví je chuťově skvělé a navíc mrkev dělá těsto vláčné. Korpus je na rozdíl od jiných moučníků výborný i druhý den, když se rozleží.

Potřebujeme:

Na korpus:

1 hrníček oleje
1 hrníček tmavého cukru
3 vejce
1 1/2 hrníčku hladké mouky
1 balíček kypřícího prášku
1 lžička jedlé sody
2 lžičky skořice
sůl
2 veliké na jemno nastrouhané mrkve
3/4 hrníčku nasekaných ořechů (mandle, lískové ořechy, aj.)

Na polevu:
250 g smetanového krémového sýru (gervais)
2 hrníčky práškového cukru
2 lžíce citronové šťávy

Jak na to:

Rozšleháme vejce s cukrem a olejem. Přidáme mouku, kypřící prášek, sodu, skořici, špetku soli. Pečlivě vymícháme. Opatrně po troškách vmícháme pečlivě vyždímanou mrkev a ořechy. Vlijeme do vymazané a strouhankou vysypané kruhové dotrové formy o průměru 20 cm. Pečeme při 180°C asi 40 minut, někdy déle podle toho, jak je mrkev šťavnatá. Na polevu našleháme ze všech tří ingrediencí. Vvychladlý korpus, rozdělený na dvě až tři patra rovnoměrně pokryjeme. Ozdobíme.

Mrkvový dort
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Autor: red
Klíčová slova: mrkev, dort
Diskuse ke článku
.