Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Nákup na Velikonoce: Kolik dáte za beránka?

Fotografie
2. dubna 2010 | 05:35

Neradi rozhazujete, obracíte každou korunu, a přesto si chcete na Velikonoce dopřát? Určitě se chystáte upéct si nebo koupit tradičního beránka. Ale vyplatí se ho spíš koupit hotového, nebo upéci?

Blesk vám přináší nejen recept, ale i srovnání cen surovin na pečení v různých řetězcích. Za hotového beránka nejvíc zaplatíte v Intersparu, stojí 59,90 korun. O dvacku levněji ho pořídíte v Albertu.

Recept: Bílý velikonoční beránek

533352:gallery:true:true

Budete potřebovat:

280 g cukru moučky

250 g polohrubé mouky

150 g másla

125 ml mléka

3 žloutky

1 balíček vanilkového cukru

trochu citronové kůry

na špičku nože jedlé sody

2 kávová zrnka, želé jahůdku

Na sněhovou polevu:

180 g cukru moučky

3 bílky

Postup:

Cukr s máslem a se žloutky ušlehejte do pěny. Přidejte mléko, mouku, vanilkový cukr, jedlou sodu a trochu nastrouhané citronové kůry. Důkladně promíchejte. Formu beránka vymažte tukem a vysypte moukou. Těsto vlijte do formy a pečte v troubě vyhřáté na 160 °C asi 45 minut.

Upečeného beránka vyklopte na utěrku a nechte zchladnout. Bílky ušlehejte s cukrem ve vodní lázni. Tuhý sníh naplňte do cukrářského sáčku a beránka zdobte směrem od hlavy dolů. Sníh nanášejte drobnými krouživými pohyby.

Do očních důlků vmáčkněte kávová zrnka a čumáček zvýrazněte želé jahůdkou. Beránka nechte na chladném suchém místě. Po zaschnutí mu přivažte stužku kolem krku.

Co stojí suroviny v jednotlivých obchodech?

Ceny za hotové velikonoční beránky

Rozhodli jste se, že letos nezapnete troubu a raději si beránka koupíte? Pak by vás mohlo zajímat, na kolik přijde v obchodech. Blesk pro vás vybral beránky, kteří váží 350 až 400 g. Většina z nich asi pochází ze stejného »stáda«, tedy formy a jsou i ze stejného třeného těsta. Jen beránek z Penny a Tesca je šlehaný.

Beránek Albert

Globus

Penny

Tesco

Billa

Lidl

39,90 Kč (s tmavou polevou) 44,90 Kč 44,90 Kč 47,90 Kč (s tmavou či bílou polevou) 49,90 Kč 49,90 Kč

Jak si správně udělat velikonočního beránka podle Jiřího Babici?

➤ Musíte mít formu, protože když nemáte formu, tak to nejde

➤ Těsto samotné se musí pořádně třít a hlavně se toho nebát

➤ Nejlepší je zeptat se babiček, které v pečení beránků mají praxi desítky let a podle jejich receptu postupovat

➤ Většinou se ten beránek dobře povede až napotřetí nebo napočtvrté, takže tak za čtyři roky se můžete těšit, že budete mít doma dobrého beránka…

Autor: ida