Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Ochutnejte pohanku

1. července 2008 | 09:15

Svůj jídelníček bychom neměli omezovat jen na tradiční obiloviny. Malá zrnka pohanky, na kterou se v dnešní době neprávem zapomíná, obsahují hodně cenných látek, které nám mohou pomoci řešit řadu nemocí, hlavně těch tzv. civilizačních.

Pohanka je základní potravinou Číňanů a Japonců. Dodnes ji dokonce využívají i k výrobě kosmetických prostředků, jako jsou zubní pasty, tělová mléka a kondicionery na vlasy. V Číně mají i pohankové žvýkačky.

V některých evropských zemích se pohanka pěstuje jako krmivo, v Německu a Rakousku ji zase řadí mezi léčivé rostliny.

Jídla z pohanky jsou snadno stravitelná, nezatěžují žaludek, a proto jsou vhodná i při rekonvalescenci. Pohanka je bohatá na vlákninu, křemík, rutin, vitaminy a minerální látky. Právě kvůli vysokému obsahu rutinu je tato obilovina vhodná pro lidi, kteří mají problémy s hemoroidy, křečovými žilami nebo popraskanými cévkami. Japonští vědci zkoumají pozitivní účinky pohanky v souvislosti s onemocněními srdce a cukrovkou.

Pohanka výrazně přispívá ke snižování hladiny cholesterolu a k prevenci aterosklerózy. Dokáže totiž udržovat pružné cévy, brání tvorbě krevních sraženin a stimuluje účinek vitaminu C. Jako všechny ostatní obiloviny je samozřejmě i cenným zdrojem vlákniny. Obsahuje také hodně selenu, mědi, manganu a také velké množství zinku, který posiluje obranyschopnosti sliznic. V zimních měsících je proto skvělou prevencí proti chřipkám a nachlazení.

Další prokázané zdravotní účinky

* Zmírňuje průjmy
* Posiluje krevní oběh
* Chrání před rakovinou
* Podporuje růst kostí

Využijte ji v kuchyni
Asi nejvíc se v kuchyni využívá pohanková mouka. Výborné je pohankové pečivo a chléb. Zrno se dá používat do polévek, salátů, zapékaných pokrmů a kaší.V prodejnách se zdravou výživou také seženete semena pohanky, která nejsou chemicky ošetřena, takže si je můžete nechat naklíčit. K tomu je ovšem potřebná ideální vlhkost a teplota mezi 18 až 20 °C. Na začátku klíčení potřebují tmu a na konci zase světlo. Klíčky se dají konzumovat samostatně nebo je můžete přidávat do salátů.

Autor: tam, len