Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jak na báječné a skvělé pomazánky

Ořechová pomazánka
28. dubna 2009 | 09:10

Do krémových, lehce roztíratelných pomazánek na chléb existuje několik ideálních přísad – nejrůznější másla, majonézy, tvaroh. Dají se vzájemně kombinovat a v obchodech seženete i nízkokalorické varianty se sníženým obsahem tuku pro ty z vás, které dbají na štíhlou linii.

Tvaroh
Čerstvou a jemně nakyslou chuť dodá pomazánkám tvaroh, který koupíte ve variantě nízkotučné, polotučné nebo tučné. Pro krémovější konzistenci do něj můžete přidat trochu mléka nebo minerální vody. Dražšími variantami jsou italské čerstvé tvarohové sýry – mascarpone a ricotta.

Smetana
Pro naředění tužších ingrediencí do pomazánek se skvěle hodí smetana ke šlehání. Stejně tak můžete použít i zakysanou smetanu, která má jemně nakyslou chuť. U smetany platí, že čím vyšší obsah tuku, tím bude pomazánka krémovější.

Jezte ryby bohaté na rybí tuk.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Máslo
I malá lžička másla dokáže divy, protože zaručí vláčnost. V tomto případě margarín máslo nenahradí, protože není dostatečně tuhý.



Olej
Olivový, slunečnicový nebo neutrální řepkový pomáhají zejména v zeleninových, bylinkových nebo ořechových pomazánkách, protože drží veškeré suroviny pohromadě. Používejte kvalitní zastudena lisované oleje.

Majonéza
Díky obsaženému oleji a vejcím je majonéza taková malá kalorická a cholesterolová bomba. Stejně jako u jiných surovin považovaných za nezdravé platí, že v rozumné míře neublíží. Pomazánka ale bude lehčí, když majonézu smícháte s čerstvým tvarohem, s bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou.

Ořechy
Nezáleží na tom, zda sáhnete po lískových, vlašských, kešu nebo piniových – všechny ořechy mají vynikající schopnost pojit přísady, protože obsahují vysoký podíl tuku. Pomazánkám dodají jedinečnou chuť, ale pro jejich kalorickou hodnotu je raději používejte střídmě.

Autor: připravily: iš, lap, lena