Pro hosty
Ke společnému prohlížení fotografií z dovolené servírujte sklenku dobrého vína a nejrůznější malé slané chuťovky. Vaše přátele to určitě potěší a atmosféra z dovolené ožije ve vašem obýváku i na konci října. Nabízíme několik receptů, množství uvedených surovin odpovídá 4 porcím.
Rajčatové bagetky
Připravíte je jednoduše. Spařte 500 g rajčat, sloupněte je a nakrájejte nadrobno. Přidejte k nim dva prolisované stroužky česneku, několik nadrobno nasekaných lístků čerstvé bazalky a 2 lžíce olivového oleje. Jednu až dvě bagety nakrájejte na silnější kolečka a na několik minut je dejte do vyhřáté trouby, aby byly křupavé. Na opečené kousky rozdělte rajčatovou směs, přidejte například olivy, kousky sardelek nebo kolečka klobásy.
Paprikové kostky
Asi 400 g brambor uvařte ve slupce a nakrájejte je na kolečka. Na oleji kolečka opečte spolu s nadrobno nakrájenou cibulí a na kostičky nakrájenou červenou paprikou. Směs ochuťte solí a pepřem a nechte vychladnout. V misce smíchejte 6 ušlehaných vajec s vychladlou bramborovou směsí. Směs vlijte na pánev, ve které jste rozehřála asi 2 lžíce oleje. Omeletu opečte dozlatova po obou stranách, vyklopte ji a nakrájejte na kostky. Podávejte je teplé nebo studené.
Švestky ve slanině
Na tuto specialitu potřebujete asi 20 kusů sušených švestek. Švestky vypeckujte, obalte v tenkých plátcích prorostlé slaniny a zpevněte párátkem. Švestky můžete opéct na pánvi nebo je krátce zapéct v troubě.