KAPUSTA ...podzimní královna

ZPESTŘÍ VÁŠ STŮL I V OBDOBÍ, KDY JE ČERSTVÝCH VITAMINŮ POSKROVNU

Sytě zelené chřupavé hlávky si zaslouží čestné místo v jídelníčku. V uspěchané době na kapustu trochu zapomínáme, ale když jí obětujeme víc času, bohatě se nám odmění. KAPUSTOVÉ karbanátky s masem Budete potřebovat: * 500 g kapusty * 200 g vepřového masa * 100 g slaniny * 2 stroužky česneku * 1 cibuli * 1 vejce * strouhanku * majoránku * olej na smažení * hladkou mouku * pepř, sůl Postup: Kapustu důkladně omyjte a uvařte v osolené vodě. Nechte ji okapat a umelte spolu s nakrájeným masem. Cibuli nasekejte nadrobno, česnek prolisujte. Slaninu nakrájejte na kostičky a spolu s cibulí ji osmažte na oleji dozlatova. Kapustu smíchejte se slaninou, cibulí a česnekem, vmíchejte vejce, směs zahustěte strouhankou a ochuťte solí, pepřem a majoránkou. Tvarujte malé karbanátky, obalujte je v hladké mouce a smažte v rozpáleném oleji. Levný recept týdne KAPUSTOVÁ POLÉVKA A KAPUSŤÁKY Potřebujete: * 1 vejce * 1 polévkovou lžíci hladké mouky * 1 lžíci hrubé mouky * 6 listů kapusty * 1 lžičku Vegety * 1 lžičku prášku do pečiva * 1 bramboru * 3 lžíce oleje * 1 stroužek česneku * maggi * pepř, sůl Postup: Do litrového kastrolu dejte půl litru vody, vložte kapustu a vařte asi 5 minut. Kapustu vyjměte, 2 listy pokrájejte a vložte je zpět do vody. Oloupanou bramboru pokrájejte na malé kostičky a přidejte ke kapustě. Vychladlé listy nakrájejte, rozhrňte po prkénku a zasypejte je hladkou a hrubou moukou, Vegetou a práškem do pečiva. Vejce oddělte, bílek, půl skořápky studené vody a trochu soli ušlehejte, přidejte žloutek a opatrně vmíchejte obsah prkénka. V kastrolu rozpalte 3 lžíce oleje a polévkovou lžící udělejte ze směsi 3 hromádky, které zploštěte a osmažte. Stejným způsobem připravte další tři placičky. Do zbylého tuku dejte 1 lžičku hladké mouky a udělejte jíšku. Přidejte dušený brambor s kapustou a povařte asi 10 minut. Přidejte česnek, maggi, pepř a Vegetu. A. Hornychová, Volyně KAPUSTOVÝ NÁKYP Budete potřebovat: * 200 g rýže * 1 cibuli * 200 g kapusty * 100 g žampionů * 100 g tuku * 200 g měkkého salámu * 150 g tvrdého sýra * 2 stroužky česneku * olivový olej * sůl, pepř Postup: Kapustu opláchněte, nakrájejte na čtvrtky, uvařte v osolené vodě doměkka a nechte vychladnout. Cibuli nakrájejte nadrobno a spolu s nakrájeným salámem usmažte dozlatova, nakonec přidejte nakrájené žampiony a ještě krátce poduste. Uvařenou kapustu nakrájejte na nudličky, smíchejte se salámem, cibulí a s houbami (žampiony můžete nahradit povařenými sušenými houbami, které jste předem namočila). Ochuťte pepřem a prolisovaným česnekem. Zapékací mísu vymažte tukem, na dno dejte vrstvu rýže, pak vrstvu kapusty, opět vrstvu rýže a znovu vrstvu kapusty. Povrch posypejte nastrouhaným sýrem a pečte v troubě asi 20 minut. KAPUSTA V TĚSTÍČKU Budete potřebovat: * 500 g kapusty * 50 g šunky nebo slaniny * 100 g uzeného sýra * 1 cibuli * 1 stroužek česneku * sůl, pepř na těstíčko: * 3 vejce * 250 ml mléka * 100 g hladké mouky * půl lžičky kypřicího prášku * muškátový květ * sůl Postup: Očištěnou a omytou kapustu vařte v dostatečném množství osolené vody (zpočátku bez pokličky, aby mohly uniknout čpavé látky). Uvařenou kapustu sceďte, listy zbavte silných žeber. Cibuli osmažte na oleji, přidejte prolisovaný česnek, nakrájenou slaninu a ještě krátce smažte. Kapustu pokrájejte, osolte, opepřete, promíchejte s cibulí a slaninou. Vejce smíchejte s hladkou moukou, přidejte kypřicí prášek, sůl a muškátový květ. Kapustovou směs dejte do zapékací nádoby vymazané tukem, přelijte těstíčkem, posypejte nastrouhaným uzeným sýrem a pečte asi 25 minut.

Související články