Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Neodolatelné ŘÍZKY

Hodí se k nedělnímu obědu i ke sváteční příležitosti. Při pohledu na ně se rozsvítí oči každému strávníkovi. Klasické smažené řízky sice nemají chybu, ale každá změna bývá vítaná.

KOŠICKÝ ŘÍZEK BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 600 g telecího masa * 250 g šunky * 4 vejce * 100 ml smetany ke šlehání * sůl * olej Postup: Maso nakrájejte na plátky, okraje nakrojte, naklepejte, osolte a opečte na oleji po obou stranách. Na malé pánvi připravte za stálého míchání smaženici z vajec a smetany. Mírně osolte. Na troše oleje opečte plátky šunky. Opečené maso rozložte na talíř, na každý plátek dejte trochu smaženice a překryjte ji plátkem šunky. Podávejte s rýží, hranolky nebo se zeleninovým salátem. Doba přípravy: 30 minut FORMANSKÉ ŘÍZKY BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 500 g vepřového karé * 150 g uzeného sýra * 150 g domácí klobásy * 3 vejce * hořčici * hladkou mouku * strouhanku * olej * sůl, pepř Postup: Karé rozkrájejte na 4 silnější plátky, každý podélně nařízněte tak, aby vznikla kapsa. Řízky rozložte, naklepejte, osolte a opepřete. Sýr nastrouhejte, dvě vejce uvařte natvrdo, oloupejte a spolu s klobásou nakrájejte na kolečka. Plátky masa z vnitřní strany potřete hořčicí, vysypejte sýrem, přidejte pár koleček klobásy, vejce a opět posypejte sýrem. Naplněné kapsy uzavřete a jejich okraje sklepejte. Každý řízek obalte v hladké mouce, rozšlehaném vejci a ve strouhance, do které můžete vmíchat zbylý nastrouhaný sýr. Usmažte je na rozpáleném oleji. Doba přípravy: 30 minut Doba smažení: 10 minut KRŮTÍ ŘÍZKY V CIBULOVÉ OMÁČCE BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 4 krůtí řízky * 500 g zelených fazolek * 2 polévkové lžíce kůry z pomeranče * 100 ml pomerančové šťávy * 50 ml citronové šťávy * 3 lžíce medu * 2 lžičky strouhané citronové kůry * půl lžičky pepře * 2 lžíce másla * 1 cibuli * 2 stroužky česneku Postup: V misce smíchejte pomerančovou i citronovou kůru i šťávu s medem a kořením. Krůtí prsa naklepejte a osolte. Fazolky poduste nejlépe v páře, aby zůstaly křupavé. Potom je sceďte a odložte na teplé místo. V pánvi rozpusťte máslo a osmažte na něm cibuli nakrájenou nadrobno a prolisovaný česnek. Potom je přendejte na talíř a řízky opečte na pánvi z obou stran, přilijte pomerančovou šťávu s medem, přisypejte cibuli s česnekem a 2 minuty povařte. Podávejte s fazolkami. Doba přípravy: 30 minut HEDVÁBNÉ ŘÍZKY BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 4 kuřecí řízky * hladkou mouku * 2 bílky * 1 polévkovou lžíci měkkého tvarohu * 1 lžíci mléka * strouhanku * kari koření * olej * sůl Postup: Řízky naklepejte nejlépe mezi dvěma fóliemi a obalte je v hladké mouce. V misce smíchejte bílky, tvaroh, mléko, kari koření a sůl. Řízky obalte ve vzniklém těstíčku a pak ještě ve strouhance. Obalené řízky smažte v horkém oleji a podávejte například s dušeným bramborem a zeleninovým salátem. Doba přípravy: 10 minut Doba smažení: 10 minut Duben v naší kuchyni Vzduch voní a všechno kolem se začíná zelenat, na zahrádkách vykukuje první jarní zelenina a naše tělo unavené po zimě volá po jarní očistě. Rytmus střídání jednotlivých ročních období by se měl výrazně projevit i v našem jídelníčku. Zejména u zeleniny a ovoce platí, že nejlépe chutnají právě, když vrcholí jejich sezóna a navíc je můžete koupit za nejnižší ceny. Chroupejte čerstvé ředkvičky, kedlubny nebo karotku. Zeleninu a namazané chleby hustě sypejte nakrájenou naťovou cibulkou a bylinkami - řeřichou, petrželkou, kerblíkem nebo pažitkou - nejlépe z vlastních zdrojů. Naše babičky vařívaly právě v tomto ročním období nepravý špenát z čerstvých kopřiv. V dubnu kralují jídelníčku i vejce v různějších úpravách. Milovníkům masa připomínáme, že zjara výborně chutná mladé králičí a jehněčí maso. Romantické duše mohou dezerty i saláty zdobit kvítky sedmikrásek. Příště: objevte chuť artyčoků O autorovi| Text: lap, vl, foto: z knihy ,,Vaříme s Bleskem 2", vydavatelství Ringier, archiv Tento recept jsme pro vás vybrali z knihy ,,Čarujeme se zeleninou", nakladatelství Reader's Digest Výběr

Související články