Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sladké chlebíčky

Tento recept jsme pro vás vybrali z knihy ´Moučníky´ nakladatelství Svojtka&Co
5. prosince 2005 | 17:00

Nezapomeňte na moučník! Tady je další recept pro inspiraci

DATLOVÝ CHLEBÍČEK S OŘECHY BUDETE POTŘEBOVAT: * 170 g polohrubé mouky * 160 ml horké vody * 150 g datlí * 110 g cukru moučky * 60 g másla * 1 vejce * 50 g vlašských ořechů * 80 g rozinek * 2 polévkové lžíce rumu * 1 lžičku prášku do pečiva * půl lžičky soli * půl lžičky muškátového oříšku * čokoládovou polevu Postup: Rozinky propláchněte a ořechy nasekejte nahrubo. Datle vypeckujte a nakrájejte na menší kousky, přelijte je horkou vodou a odstavte. Máslo pokojové teploty ušlehejte s cukrem do pěny, pak do něj všlehejte vejce a rum. Prosejte mouku, prášek do pečiva, přidejte sůl a muškátový oříšek. Postupně vmíchejte datle s vodou, ořechy a rozinky. Směs důkladně promíchejte a vložte do formy vyložené pečicím papírem. Pečte asi 45 minut při 180 °C. S pomocí špejle si ověřte, zda je těsto dobře propečené. Chlebíček nechte asi 10 minut chladnout ve formě a pak ho vyklopte. Můžete ho polít čokoládovou polevou. doba přípravy: 40 minut doba pečení: 45 minut


BISKUPSKÝ OVOCNÝ CHLEBÍČEK BUDETE POTŘEBOVAT: * 300 g polohrubé mouky * 250 g cukru * 250 g másla * 150 g rozinek * 50 g kandovaných třešní * 4 vejce * 50 g sekaných mandlí * 30 g kandované citronové kůry * 30 g kandované pomerančové kůry * 1 polévkovou lžíci rumu * půl lžičky prášku do pečiva Postup: Kandovanou citronovou a pomerančovou kůru nakrájejte nadrobno a kandované třešně na čtvrtky. Rozinky opláchněte a osušte. Smíchané ovoce posypejte 2 lžícemi mouky, sekané mandle zlehka opražte spolu s moučkovým cukrem na pánvi bez tuku. Předehřejte troubu a formu vyložte pečicím papírem. Utřete do pěny máslo s cukrem, po jednom do ní přimíchejte vejce a rum. Pak zlehka vmíchejte mouku s práškem do pečiva a mandlemi. Nakonec přidejte pokrájené kandované ovoce. Těstem naplňte formu, povrch uhlaďte a pečte ve spodní části trouby 75 minut při 175 °C. Vlažný chlebíček vyjměte z formy, stáhněte z něj pečicí papír a dejte na kuchyňskou mřížku vychladnout. Před podáváním pocukrujte. doba přípravy: 40 minut doba pečení: 75 minut

Související články