Budete potřebovat (pro 4 osoby):
800 g brambor
1 malou cibuli
2 kapie
4 mladé cibulky nebo půlku pórku
100 g sýra vcelku (ementál nebo goudu)
půl svazku pažitky
200 ml zeleninového vývaru
3 lžíce vinného octa
3 lžíce oleje
sůl, pepř
Postup:
1. Brambory omyjte a vařte ve slupce asi 30 minut. Oloupejte je, nechte mírně vychladnout a nakrájejte na kolečka. Cibuli očistěte a nasekejte nadrobno, kapii omyjte, zbavte jádřince a pokrájejte na nudličky.
2. Mladé cibulky očistěte a rozkrájejte na plátky, sýr na hranolky. Omytou pažitku nasekejte nadrobno. Cibuli zpěňte na jedné lžíci oleje a přidejte cibulky nebo nakrájený pórek. Přilijte vývar, chvíli poduste a nálevem přelijte brambory.
3. K bramborám přimíchejte sýr, kapii a pažitku. Ochuťte octem a nechte 10 minut stát. Nakonec salát zakapejte zbylým olejem, podle chuti osolte, opepřete a podávejte.
Náš tip: Podle chuti můžete přidat tatarskou omáčku nebo majonézu. Pažitku můžete nahradit třeba čerstvou bazalkou.
Články odjinud