Budete potřebovat:
4 filety z lososa
1 velkou bramboru
140 g přepuštěného másla
800 g čerstvých lišek
2 šalotky
1/8 l hovězího vývaru
1 pol. lžíce másla
250 g smetany
nasekaná pažitka
lanýžový olej
Postup:
Předehřejeme troubu na 200°C. Plátky lososa omyjeme pod tekoucí studenou vodou a osušíme. Bramboru omyjeme, oloupeme, nastrouháme a rozdělíme na rybí plátky.
V pánvi rozehřejeme 100 g přepuštěného másla. Vložíme plátky lososa "bramborovou" stranou dolů, opatrně opékáme a pak ještě na cca 10 minut pánev dáme do předehřáté trouby. Lišky očistíme a opečeme na zbylém přepuštěném másle. Šalotky oloupeme, jemně nasekáme, přidáme k houbám a zalijeme hovězím vývarem. Aby se tekutina lehce zahustila, přidáme studené máslo.
Smetanu ušleháme dotuha a krátce před podáváním přidáme spolu s pažitkou a trochou lanýžového oleje do omáčky. Lososové řezy upravíme na předehřáté talíře, obložíme liškami a ozdobíme pažitkou.