Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Bramborové placky

9. října 2009 | 12:21

Doba přípravy: 30 minut, doba vaření: 30 minut

Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):

1,5 kg brambor
3 vejce
500 g hladké mouky
sůl
mouku na posypání válu
máslo nebo tuk na potření

Postup:
Brambory uvařte ve slupce, vychladlé oloupejte, pomelte, postrouhejte nebo prolisujte. Přidejte vejce, sůl a postupně mouku. Vypracujte vláčné těsto, zformujte ho do válečků a pokrájejte na stejné kousky. Ty pak rozválejte na pomoučeném válu na tenké placky a opečte je na suché pánvi nebo na speciální litinové desce (bývá součástí vybavení každého sporáku) z obou stran. Ještě teplé potřete rozpuštěným máslem nebo jiným tukem.

NÁŠ TIP:

Tyto placky jsou ideální nejen jako příloha k masu, ale lze je také plnit slanými i sladkými náplněmi. Zkuste například mletý mák a ořechy, rozmíchané s práškovým cukrem nebo pomletá kuřecí játra podušená na másle s cibulkou.

Autor: archiv