Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):
1,5 kg brambor
3 vejce
500 g hladké mouky
sůl
mouku na posypání válu
máslo nebo tuk na potření
Postup:
Brambory uvařte ve slupce, vychladlé oloupejte, pomelte, postrouhejte nebo prolisujte. Přidejte vejce, sůl a postupně mouku. Vypracujte vláčné těsto, zformujte ho do válečků a pokrájejte na stejné kousky. Ty pak rozválejte na pomoučeném válu na tenké placky a opečte je na suché pánvi nebo na speciální litinové desce (bývá součástí vybavení každého sporáku) z obou stran. Ještě teplé potřete rozpuštěným máslem nebo jiným tukem.
NÁŠ TIP:
Tyto placky jsou ideální nejen jako příloha k masu, ale lze je také plnit slanými i sladkými náplněmi. Zkuste například mletý mák a ořechy, rozmíchané s práškovým cukrem nebo pomletá kuřecí játra podušená na másle s cibulkou.