Pondělí 23. prosince 2024
Svátek slaví Vlasta, zítra je Štědrý den / Adam a Eva
Oblačno, déšť se sněhem 2°C

Mexický guláš 'Kotlík'

Mexický guláš Kotlík
28. září 2009 | 08:16

Doba přípravy: 1 hodina 20 minut

Budete potřebovat:

800 g předního hovězího masa
80 g slaniny
2 lžíce sádla
3 cibule
2 lžičky mleté papriky
sůl
kmín
majoránku
stroužek česneku
lžičku chilli
5 lžic hladké mouky
vývar
120 g šunky
strouhaný sýr
3 lžíce kečupu
3 rajčata
pažitku na zdobení

Postup:

1. Do kotlíku dejte 2 lžíce sádla a na něm škvařte slaninu, dokud nezezlátne. Na slaninu vložte nasekanou cibuli. Osmahněte ji dozlatova, přidejte na kostky nakrájené maso, mletou sladkou papriku, sůl, kmín, utřený česnek, lžičku chilli a za občasného promíchání duste s trochou vývaru. Pak vývar dolijte, přidejte nakrájená rajčata a vařte na mírném ohni. Hlídejte plamen, aby se vám guláš nepřipálil.

2. Pokrm okořeňte majoránkou, dochuťte kečupem, zahustěte moukou rozkvedlanou v troše vody. Na zahuštění můžete použít i strouhanku z kůrky chleba.
Na talířích porce posypejte nadrobno nakrájenou šunkou, strouhaným sýrem a sekanou pažitkou.

3. Vhodnou přílohou jsou brambory, které můžeme dát vařit do kotlíku asi 20 minut před dokončením guláše, když je maso skoro měkké. Ale můžete být "stylová" a ke guláši přikusovat tortilly.

ZDROJ: Jarka Bernatíková, Havířov

Autor: zpracovala: lap