Budete potřebovat:
800 g předního hovězího masa
80 g slaniny
2 lžíce sádla
3 cibule
2 lžičky mleté papriky
sůl
kmín
majoránku
stroužek česneku
lžičku chilli
5 lžic hladké mouky
vývar
120 g šunky
strouhaný sýr
3 lžíce kečupu
3 rajčata
pažitku na zdobení
Postup:
1. Do kotlíku dejte 2 lžíce sádla a na něm škvařte slaninu, dokud nezezlátne. Na slaninu vložte nasekanou cibuli. Osmahněte ji dozlatova, přidejte na kostky nakrájené maso, mletou sladkou papriku, sůl, kmín, utřený česnek, lžičku chilli a za občasného promíchání duste s trochou vývaru. Pak vývar dolijte, přidejte nakrájená rajčata a vařte na mírném ohni. Hlídejte plamen, aby se vám guláš nepřipálil.
2. Pokrm okořeňte majoránkou, dochuťte kečupem, zahustěte moukou rozkvedlanou v troše vody. Na zahuštění můžete použít i strouhanku z kůrky chleba.
Na talířích porce posypejte nadrobno nakrájenou šunkou, strouhaným sýrem a sekanou pažitkou.
3. Vhodnou přílohou jsou brambory, které můžeme dát vařit do kotlíku asi 20 minut před dokončením guláše, když je maso skoro měkké. Ale můžete být "stylová" a ke guláši přikusovat tortilly.
ZDROJ: Jarka Bernatíková, Havířov