Neděle 6. října 2024
Svátek slaví Hanuš, zítra Justýna
Zataženo, déšť 10°C

Větrníčky z odpalovaného těsta

Větrníčky z odpalovaného těsta
3. října 2009 | 19:23

Doba přípravy: 45 minut, doba pečení: 20 minut

Budete potřebovat:

na těsto:

260 ml vody
200 g hladké mouky
100 g másla
5 vajec
špetku soli

na žloutkový krém:
125 g cukru krupice
500 ml mléka
2 pudinky
2 žloutky
vanilkový cukr
125 g másla

Postup:


1. Do vroucí osolené vody s máslem nasypejte mouku, teplotu zmírněte a vařečkou těsto míchejte tak dlouho, až se přestane lepit na stěny a dno nádoby. Těsto by mělo vytvořit kouli a na dně nádoby zůstane bílý povlak.

2. Spařené těsto dejte do studené mísy a propracovávejte, dokud trochu nevychladne. Do vlažného těsta pak postupně zapracujte vejce, až bude hladké a lesklé.

3. Těstem naplňte cukrářský sáček s řezanou hubičkou a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte větrníky nebo věnečky. Pokud jsou to jen kroužky, pečeme asi 20 minut na 200 °C, pokud jsou tvary plné, po 20 minutách teplotu zmírníme a dopékáme. Hotové tvary by měly být zlaté, jinak budou uvnitř nedopečené a po vychladnutí splasknou.

4. Větrníčky nechte vychladnout na kovové mřížce. Rozkrojte je podélně nožem a plňte žloutkovým krémem.

5. Krém připravíte tak, že v malém množství mléka rozšleháte žloutky a pudinkové prášky a zavaříte je do zbylého mléka s cukrem. Po zchladnutí hmotu zašlehejte do másla.

Autor: archiv
Diskuse ke článku
.
Související články