Budete potřebovat:
na těsto:
260 ml vody
200 g hladké mouky
100 g másla
5 vajec
špetku soli
na žloutkový krém:
125 g cukru krupice
500 ml mléka
2 pudinky
2 žloutky
vanilkový cukr
125 g másla
Postup:
1. Do vroucí osolené vody s máslem nasypejte mouku, teplotu zmírněte a vařečkou těsto míchejte tak dlouho, až se přestane lepit na stěny a dno nádoby. Těsto by mělo vytvořit kouli a na dně nádoby zůstane bílý povlak.
2. Spařené těsto dejte do studené mísy a propracovávejte, dokud trochu nevychladne. Do vlažného těsta pak postupně zapracujte vejce, až bude hladké a lesklé.
3. Těstem naplňte cukrářský sáček s řezanou hubičkou a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte větrníky nebo věnečky. Pokud jsou to jen kroužky, pečeme asi 20 minut na 200 °C, pokud jsou tvary plné, po 20 minutách teplotu zmírníme a dopékáme. Hotové tvary by měly být zlaté, jinak budou uvnitř nedopečené a po vychladnutí splasknou.
4. Větrníčky nechte vychladnout na kovové mřížce. Rozkrojte je podélně nožem a plňte žloutkovým krémem.
5. Krém připravíte tak, že v malém množství mléka rozšleháte žloutky a pudinkové prášky a zavaříte je do zbylého mléka s cukrem. Po zchladnutí hmotu zašlehejte do másla.
Doba přípravy: 45 minut, doba pečení: 20 minut
Klíčová slova: vaření;recept;dortíky;větrníčky;těsto;krém;pudink
Diskuse ke článku
.
Související články
Články odjinud