Pondělí 14. října 2024
Svátek slaví Agáta, zítra Tereza
Oblačno 12°C

Maminčin dvojctihodný koláč

Maminčin dvojctihodný koláč
16. října 2009 | 19:06

Doba přípravy: 35 minut, doba pečení: 40 minut

Budete potřebovat:

500g hladké mouky
100 ml majolky
1 kostku droždí
3 žloutky
500 ml mléka
2 lžíce cukru
100 ml oleje
špetku soli

na tvarohovou náplň:
1 měkký tvaroh
200 ml mléka
4 lžíce cukru
1 žloutek
rozinky

na makovou náplň:
200 g mletého máku
250 ml mléka
100 g cukru
1 vanilkový cukr

Postup:

Droždí rozdrobte do trochy vlažného oslazeného mléka a nechte vzejít kvásek. Přísady dejte do mísy, přilijte kvásek a vypracujte těsto, které nechte kynout asi hodinu a půl. Mezitím si připravte náplně. Na tvarohovou smíchejte tvaroh, mléko, cukr, žloutek a rozinky.
Makovou připravíte z mletého máku, který povařte s mlékem, duste do zhoustnutí a oslaďte.
Vykynuté těsto vyklopte na vál a rozdělte na šest dílů. Z každého dílu vytvarujte namočenou rukou placku, kterou naplňte a zabalte jako velkou buchtu. Tu položte na plech pokrytý pečicím papírem spojem nahoru a jemně přitiskněte. Vzniklý koláč naplňte ještě makovou náplní, posypejte mandlemi a pečte v předem vyhřáté troubě asi 30 minut, dokud koláč nezezlátne.

Autor: archiv
Diskuse ke článku
.
Související články