Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Strouhaný jablečný koláč

Strouhaný jablečný koláč
12. října 2009 | 15:05

Doba přípravy: 30 minut, doba pečení: 50 minut

Budete potřebovat:

na těsto:
450 g polohrubé mouky
200 g Hery
150 g moučkového cukru
4 žloutky
1 lžíce nastrouhané citronové kůry
½ balíčku kypřicího prášku do pečiva

na náplň:

900 g očištěných jablek
50 g krupicového cukru
50 g vlašských ořechů
2 lžíce citronové šťávy
1 balíček vanilkového cukru
1 lžička skořice

na sníh:

4 bílky
100 g krupicového cukru
1 lžička citronové šťávy

Postup:

Tuk nakrájejte na kousky a zpracujte s prosátou moukou s cukrem, kypřicím práškem, kůrou a žloutky. Hotové těsto rozdělte na třetiny. Dvě třetiny nechte v chladu odležet asi 30 minut. Zbylou třetinu zabalte do fólie a uložte na 40 minut do mrazničky.
Dvě třetiny těsta po odležení rozválejte na plát a vyložte jím dno pekáčku s vyšším okrajem. Nastrouhaná jablka pokapejte citronovou šťávou a smíchejte s cukrem, vanilkou, skořicí a nahrubo nasekanými vlašskými ořechy a rozložte na těsto. Bílky vyšlehejte spolu s cukrem na tuhý sníh a rozetřete na jablečnou náplň.
Zbylé těsto vyndejte z mrazničky a nastrouhejte na hrubém struhadle na povrch bílků. Koláč pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 50 minut.

Autor: archiv
Diskuse ke článku
.
Související články