Budete potřebovat:
na těsto:
450 g polohrubé mouky
200 g Hery
150 g moučkového cukru
4 žloutky
1 lžíce nastrouhané citronové kůry
½ balíčku kypřicího prášku do pečiva
na náplň:
900 g očištěných jablek
50 g krupicového cukru
50 g vlašských ořechů
2 lžíce citronové šťávy
1 balíček vanilkového cukru
1 lžička skořice
na sníh:
4 bílky
100 g krupicového cukru
1 lžička citronové šťávy
Postup:
Tuk nakrájejte na kousky a zpracujte s prosátou moukou s cukrem, kypřicím práškem, kůrou a žloutky. Hotové těsto rozdělte na třetiny. Dvě třetiny nechte v chladu odležet asi 30 minut. Zbylou třetinu zabalte do fólie a uložte na 40 minut do mrazničky.
Dvě třetiny těsta po odležení rozválejte na plát a vyložte jím dno pekáčku s vyšším okrajem. Nastrouhaná jablka pokapejte citronovou šťávou a smíchejte s cukrem, vanilkou, skořicí a nahrubo nasekanými vlašskými ořechy a rozložte na těsto. Bílky vyšlehejte spolu s cukrem na tuhý sníh a rozetřete na jablečnou náplň.
Zbylé těsto vyndejte z mrazničky a nastrouhejte na hrubém struhadle na povrch bílků. Koláč pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 50 minut.