Čtvrtek 21. listopadu 2024
Svátek slaví Albert, zítra Cecílie
Oblačno, sněžení 2°C

Piškotový jablečný koláč

Ilustrační foto
8. října 2009 | 09:13

Doba přípravy: 55 minut, doba pečení: 15 minut

Budete potřebovat:

na těsto:

90 g mouky
90 g cukru
3 vejce
špetku soli

na vrch:

750 g křehkých jablek
1 balíček vanilkového pudinku
450 ml jablečné šťávy
250 ml smetany
100 g nízkotučného tvarohu
2 polévkové lžíce vaječného likéru
2 lžíce cukru
2 lžíce mandlových lupínků
1 lžíci cukru moučky

Postup:

Předehřejte troubu a formu vyložte pečicím papírem. Z bílků ušlehejte se špetkou soli tuhý sníh. Žloutky utřete s cukrem do pěny, lehce smíchejte se sněhem a pomalu zlehka přidejte i mouku. Těstem naplňte formu a pečte 15 minut při 175 °C. Ještě vlažný koláč vyjměte z formy a z piškotu sejměte pečicí papír. Jablka omyjte, oloupejte, rozčtvrťte a zbavte jádřinců. Čtvrtky jablek nakrájejte na tenké plátky. Pudinkový prášek rozmíchejte s trochou jablečné šťávy. Zbylou šťávu s cukrem přiveďte do varu a za stálého míchání přidávejte rozmíchaný pudinkový prášek. Nakonec přidejte i plátky jablek a hotový krém dejte vychladnout. Kolem dortového korpusu dejte kovový kroužek, který zabrání tomu, aby krém stékal. Po rozetření krému na korpus dejte koláč na 2 hodiny do chladu. Ušlehejte šlehačku. Tvaroh smíchejte s cukrem moučkou a po lžících ho zapouštějte do šlehačky. Z tvarohové šlehačky pak udělejte na dort jakési "obláčky".
Koláč můžete pokapat vaječným likérem a ozdobit mandlovými lupínky.

Autor: archiv