Budete potřebovat:
500 g hřibů
1 lžíce citronové šťávy
1 svazek petrželky
2 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
1/8 l suchého vína
sůl, čerstvě mletý pepř
1 l mléka
200 g instantní polenty
150 g gorgonzoly
Postup:
Houby otřeme kuchyňským papírem, případně odkrojíme spodní část třeně a houby nakrájíme na tenké plátky.
Rozehřejeme olej a opečeme v něm při vysoké teplotě houby. Přidáme petrželku a česnek a krátce opečeme. Zalijeme vínem, ochutíme pepřem a solí a při střední teplotě nezakryté povaříme asi 10 minut.
V hrnci ohřejeme mléko, osolíme a po částech přidáváme polentu. Stále mícháme, aby se nevytvořily žmolky, a zakryté pak ještě asi 5 minut vaříme.
Gorgonzolu nakrájíme na kostičky, s houbami vmícháme do polenty, dochutíme a podáváme.