Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Gnocchi s omáčkou z červené řepy

ilustrační foto
12. října 2009 | 13:06

Gnocchi s omáčkou z červené řepy

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

800 g brambor
1 lžíci olivového oleje
4 lžíce piniových oříšků
1 lžičku citronové kůry
1 svazek bazalky
160 g krupice
2 lžíce škrobové moučky
3 žloutky
muškátový oříšek
sůl

na omáčku:
1 větší červenou řepu
100 ml zeleninového vývaru
50 ml bílého vína
100 ml smetany na vaření
2 lžíce zakysané smetany
křen
bazalku
sůl, pepř

Postup:

1. Brambory omyjte a vařte 20 až 30 minut ve slané vodě. Mezitím opečte piniové oříšky na oleji, vyjměte je a nechte vychladnout. Bazalku omyjte, osušte a nasekejte nadrobno.

2. Brambory slijte, nechte mírně zchladnout, oloupejte a prolisujte do mísy. Pak k nim přidejte piniové oříšky, bazalku, citronovou kůru, krupici, škrobovou moučku a žloutky. Z přísad vypracujte hladké těsto, které ochuťte solí a muškátovým oříškem.

3. Těsto rozválejte na pomoučené desce, nakrájejte na pásky silné asi jako prst, a ty pak na dvou až třícentimetrové kousky. Gnocchi nechte pár minut odpočinout. Do většího hrnce dejte vařit dostatečné množství osolené vody.

4. Řepu oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. V hrnci ji uvařte s vývarem a vínem doměkka. Rozmixujte, přidejte obě smetany, nechte přejít varem, osolte, opepřete, přidejte podle chuti křen a krátce povařte na mírném ohni.

5. Gnocchi vařte ve vroucí vodě pět až sedm minut, dokud nevyplavou. Podávejte přelité omáčkou z červené řepy a ozdobené bazalkou.

Autor: archiv