Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Které tuky vám neuškodí? - 7. díl

Soustřeďte se na celkovou skladbu jídla.
20. srpna 2008 | 13:38

Minule jsme se soustředili na správné složení jídelníčku. Měl by být pestrý, chutný a zároveň nízkoenergetický. Tento týden se podíváme na tuky ve vašem stravování.

Při redukční dietě byste měla příjem tuků omezit, ale ne úplně vyloučit. Tuky mají totiž ze všech živin nejvyšší energetickou hodnotu, bez ohledu na to, zda jde o tuk živočišný, anebo rostlinný. Zároveň jsou nepostradatelné při zpracování důležitých vitaminů a ovlivňují fyziologické funkce těla.

Sedmý krok

Od tohoto dílu se soustředíme na celkovou skladbu jídla. Tentokrát se blíže podíváme na tuky. Energetická hodnota 1g tuku je 38,4 kJ. Je to dvojnásobek v porovnání se sacharidy nebo bílkovinami. Přitom nás ale zasytí jen málo. Z denního množství přijímané energie by tuky měly tvořit maximálně 30 procent.

Živočišné tuky byste měla do jídelníčku zařazovat co nejméně. Obsahují nejvíc nasycených mastných kyselin a jsou zdrojem škodlivého cholesterolu. Skryté živočišné tuky jsou obsaženy v masných a mléčných výrobcích. V přímé spotřebě tedy dávejte přednost tukům rostlinným.

Ty obsahují nenasycené mastné kyseliny, které si naše tělo neumí vyrobit samo, a přitom jsou pro organismus nesmírně cenné. Jsou nezbytné k rozpouštění a následnému vstřebávání vitaminů A, D, K a E a neobsahují cholesterol. Na přípravu pokrmů studené kuchyně používejte olivový olej a na pečivo margarin.

Soustřeďte se na celkovou skladbu jídla.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Řiďte se těmito zásadami:

- sledujte obsah tuku na obalu výrobku

- tekuté mléčné výrobky si vybírejte do 2 procent tuku v sušině, sýry s obsahem do 30 procent tuku v sušině

- dávejte přednost libovému masu s minimálním obsahem tuku (ryby, drůbež, králík)

- při přípravě jídla odstraňujte z masa tučné kousky a kůži

- vyhýbejte se smaženým pokrmům

- preferujte pečení, vaření, dušení, grilování nebo pečení v alobale a ve fólii.

Nevhodné potraviny:
Vnitřnosti, paštiky, vaječné žloutky, mastná jídla, uzeniny, jitrnice, konzervy, majonéza, máslo, sádlo, slanina, škvarky, plnotučné mléko, šlehačka, smetanové jogurty a sýry s vysokým obsahem tuku

SEDMÁ RADA

Už víte, že váš jídelníček by měl být pestrý, chutný a zároveň nízkoenergetický. Dávejte pozor, jaké místo ve vaší stravě zaujímají tuky. Neměly by tvořit více než 30 % vašeho denního energetického příjmu.

Autor: tam, len
Související články