Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Elixír mládí? Strava!

6. června 2008 | 13:13

Zářivý úsměv, pleť jako broskvička, bujná kštice a energie na rozdávání. Poradíme vám, jak se dostat do formy s pomocí vhodných potravin.

Zdravotní i jiné obtíže, které patří ke střednímu věku, bývají z velké míry způsobené letitým nesprávným stravováním. Hodně cukru, tuku a soli nepříznivě ovlivňuje postavu a také zhoršuje duševní výkony.

Naštěstí se dá tento proces zastavit. K tomu však musíte od základu změnit svůj jídelníček. Připravili jsme pro vás výběr nejdůležitějších potravin pro "věčné mládí". Zařaďte následující potraviny do svého jídelníčku ve větší míre a uvidíte, že kila půjdou dolů sama.

Zůstat mladá = voda a vzduch

* Nedostatek tekutin způsobuje únavu a vede k drobným vráskám. Vypijte denně nejméně 2 litry tekutin, nejlépe čisté vody, výjimečně si můžete dát minerálku, bylinkový čaj nebo neslazenou ovocnou šťávu.

* Pravidelně sportujte nebo aspoň choďte na dlouhé procházky. Pohyb v přírodě vám jedině prospěje!

Obohaťte snídani

Zelený čaj

Hvězda mezi čaji, zelený čaj je omlazujícím elixírem. Účinně snižuje riziko zvýšeného krevního tlaku, srdečního infarktu, chrání před rakovinou a omezuje výskyt zubního kazu. Dva šálky denně zajistí organismu denní dávku vitaminu C a thiaminu. Zelený čaj kromě toho obsahuje životně důležité minerály a kyseliny.

Náš tip: Dejte si denně zelený čaj ke snídani. A pamatujte, sypaný je vždycky lepší než ten v sáčcích.

Mrkev

Ať už šťáva, salát nebo zeleninová příloha – mrkev ve všech podobách je malý zázrak. Díky beta karotenu a vitaminu A zpomaluje stárnutí pokožky, podporuje růst vlasů, nehtů a pozitivně působí na zrak.

Náš tip: Pokud vás nebaví chroupat čerstvou mrkev, v supermarketech je v prodeji mrkvová šťáva, a to dokonce v kvalitě bio.

Naše rada:

Když vás honí mlsná, dejte si jogurt. Nic nezkazíte a nepřiberete.

Zpestřete si oběd nebo večeři

Přírodní rýže

Tato zrnka z Dálného východu snižují krevní tlak, pročišťují cévy, chrání před infarktem a mrtvicí. Jako komplexní zdroj sacharidů rýže přispívá k vyrovnané hladině cukru v krvi a podporuje rychlé spalování tuků. Rýže obsahuje antistresový vitamin B5, který je důležitý pro duševní svěžest.

Náš tip: Jednodenní rýžová dieta skvěle pročistí organismus. Zvýšení podílu rýže ve stravě pomáhá redukovat nadváhu.

Mladé cibulky

Tato zelenina působí jako přírodní továrna na antibiotika. Působí proti virům, bakteriím a plísním hlavně ve střevech. Snižuje krevní tlak a také hladinu cukru v krvi. Kromě toho je bohatá na kyselinu křemičitou – ta má příznivý vliv na hladkou pleť, zpevňuje vazivo.

Náš tip: Připravte si velký jarní salát s velkým dílem nakrájené cibulky.

Mořské ryby

Tyto poklady moře jsou bohaté na bílkoviny a skvěle umí bojovat s nadbytečnými kilogramy. Díky omega-3 nenasyceným mastným kyselinám osvěžují plody moře buňky šedé kůry mozkové, "čistí" cévy a vyhlazují pokožku. Už za 3 týdny pravidelné konzumace mořských ryb zahodíte všechny krémy proti vráskám.

Náš tip: Nejlepší je konzumovat čerstvé ryby někde v přímořské oblasti. Pamatujte na to, až letos pojedete na dovolenou!

Tip na "druhou večeři"

Avokádo

"Máslo tropického lesa", jak se avokádu přezdívá, obsahuje hodně tuků, ale v tomto případě jde o tuky prospěšné, které snižují hladinu cholesterolu v krvi. Díky biotinu také zamezuje vypadávání vlasů.

Náš tip: Připravte si salát s avokádem nebo snězte toto ovoce samotné.

Autor: peťa, oli