Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ochutnejte exotické ovoce

2. června 2008 | 08:14

Najdete v něm všechno, co potřebujete zejména na jaře. Kromě vitaminů obsahuje i látky, které účinně bojují proti tukovým polštářkům.

Na trhu nebo ve stáncích s ovocem je většinou nedostanete. Podívejte se spíš do větších prodejen nebo do supermarketů.

Ananas

Kromě biotinu, který je označován za vitamin krásy (pro svůj pozitivní účinek na vlasy a pokožku), se pod jeho pichlavým a tvrdým obalem skrývají minerály a enzymy podporující látkovou výměnu a spalování tuků. Dostanete-li chuť na sladké, nakrájejte si čerstvý ananas nebo jeho tenká kolečka krátce poduste s troškou medu a před podáváním je posypejte nasekanými vlašskými ořechy nebo mandlemi.

Karambola

Plody karamboly rostou na stromech vysokých až 10 metrů. Karambola má sladkokyselou chuť a obsahuje hodně vápníku. Konzumuje se jako jablko, tedy celá – i se slupkou. Výborně se hodí do salátů, kompotů a marmelád.

Papája

Spolu s ananasem je enzymovou bombou. Dužnina papájy chutná podobně jako cukrový meloun. Důležitý je obsah vápníku, fosforu, draslíku, zinku a vitaminu C.

 

Papája je spolu s ananasem opravdovou enzymovou bombou.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, archiv

Kaki churma

Možná ji znáte pod názvem sharon. Jedlý je celý plod i se slupkou. Obsahuje zejména betakaroten. Tyto plody se výborně hodí k mléčným výrobkům, takže s nimi můžete ochutit tvaroh nebo jogurt.

Liči

V dužnině ucítíte nádech růží a muškátového oříšku. Má vysoký obsah vlákniny, proto skvěle podporuje trávení. Liči oloupané a nakrájené na kostičky se používá do salátů, k rýži a drůbežímu masu.

Autor: tam, len
Související články