Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Večeře na hubnutí

27. května 2008 | 08:27

Pokud vás trápí jen pár kilo nadváhy, stačí trochu upravit jídelníček a stihnete se jich zbavit ještě do léta. Připravili jsme pro vás několik receptů na lehké večeře, které vám spolehlivě pomohou zhubnout.

Proč jíst celozrnné pečivo
Celozrnné výrobky obsahují celou řadu látek prospěšných zdraví. Patří k nim vitaminy E a B, množství minerálních látek jako hořčík, železo, zinek, selen atd. Navíc jsou zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny, která příznivě ovlivňuje trávení. Celozrnné produkty příznivě působí i na metabolismus cukrů. Autoři různých vědeckých studií zjistili, že balastní látky z obilných produktů zlepšují účinnost inzulinu. Celozrnné výrobky mají také snižovat riziko vzniku rakoviny a srdečně cévních chorob.

Tmavý naznamená zdravý
Kupujete si hnědé pečivo v domnění, že je zdravější než bílé? Mýlíte se. Mnoho lidí je přesvědčeno, že tmavé pečivo je automaticky celozrnné, a tedy zdravé. Ale v regálech obchodů často natrefíte na bílý chléb obarvený karamelem, který má hodně daleko k kvality a předností celozrnného. Podle barvy pečiva tedy nelze poznat, je-li celozrnné nebo není.
Nezapomeňte, že důležitou roli hraje konzistence výrobku, ne jeho barva. Důležité je, aby byl upečený z mouky, které obsahuje mletá obilná zrna. To poznáte, když se zblízka podíváte na řez chleba nebo na jeho povrch. Měly by tam být vidět drobné kousky obilných šupinek a zrníček. Celozrnné chleby tedy nemusí být tmavě hnědé – jsou zrnité a drobí se.

 

Pravidla diety


- Jezte 5x denně.
- Vypijte denně více než 2 litry neslazených tekutin.
- Jezte kvalitní celozrnný nebo vícezrnný chléb.
- Nahraďte těžké večeře našimi lehkými pokrmy.

Mrkvovo-vaječná pomazánka

Potřebujete:
1 vejce uvařené natvrdo, 100 g mrkve, 1 lžíci nízkotučného jogurtu, půl lžičky hořčice, trochu pažitky, sůl, celozrnné pečivo
Postup:
Uvařené rozmačkané vejce utřete dohladka s jogurtem, hořčicí, nasekanou pažitkou a nastrouhanou mrkví. Dochuťte a pomazánku natřete na celozrnné pečivo.

S kuřecím masem

Potřebujete:
70 g kuřecích prsou, 1/2 menšího pomeranče, 1/2 avokáda, citronovou šťávu, sůl, kopřivu, 1 stroužek česneku, olivový olej
Postup:
Kousky kuřecího masa osmahněte na olivovém oleji. Ze zralého avokáda vyndejte pecku a rozmačkejte ho v misce vidličkou. Osolte, přidejte trochu olivového oleje, citronovou šťávu a utřený česnek. Na celozrnný chléb natřete nejprve avokádovou pastu, pak dejte maso, měsíčky pomeranče a nakonec posypejte nasekanou kopřivou.

Paprikovo-tuňákový salát

Potřebujete:
1 papriku, 1 konzervu tuňáka ve vlastní šťávě, 75 g okurky, sůl, pepř, plátky celozrnného chleba
Postup:
Papriku a okurku omyjte a nakrájejte nadrobno. Konzervu tuňáka otevřete a nechte odkapat, pak maso smíchejte se zeleninou. Dochuťte solí, pepřem a natřete na celozrnný chléb.

Chléb s grilovanou zeleninou

Potřebujete:
1 menší rajče, 1 mladou cibulku, sardinky z konzervy, 1 lžíci olivového oleje, sůl, pepř, plátky celozrnného chleba
Postup:
Cibulku a rajčata omyjte, nakrájejte a dejte ve vymaštěné formě na chvíli péct do trouby. Sardinky nechte odkapat a potom je dejte na chleba společně se zeleninou. Dochuťte solí a pepřem, můžete přidat i čerstvé bylinky.

Autor: tam, oli
Klíčová slova: dieta;hubnutí;
Související články