Proč jíst celozrnné pečivo
Celozrnné výrobky obsahují celou řadu látek prospěšných zdraví. Patří k nim vitaminy E a B, množství minerálních látek jako hořčík, železo, zinek, selen atd. Navíc jsou zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny, která příznivě ovlivňuje trávení. Celozrnné produkty příznivě působí i na metabolismus cukrů. Autoři různých vědeckých studií zjistili, že balastní látky z obilných produktů zlepšují účinnost inzulinu. Celozrnné výrobky mají také snižovat riziko vzniku rakoviny a srdečně cévních chorob.
Tmavý naznamená zdravý
Kupujete si hnědé pečivo v domnění, že je zdravější než bílé? Mýlíte se. Mnoho lidí je přesvědčeno, že tmavé pečivo je automaticky celozrnné, a tedy zdravé. Ale v regálech obchodů často natrefíte na bílý chléb obarvený karamelem, který má hodně daleko k kvality a předností celozrnného. Podle barvy pečiva tedy nelze poznat, je-li celozrnné nebo není.
Nezapomeňte, že důležitou roli hraje konzistence výrobku, ne jeho barva. Důležité je, aby byl upečený z mouky, které obsahuje mletá obilná zrna. To poznáte, když se zblízka podíváte na řez chleba nebo na jeho povrch. Měly by tam být vidět drobné kousky obilných šupinek a zrníček. Celozrnné chleby tedy nemusí být tmavě hnědé – jsou zrnité a drobí se.
Pravidla diety- Jezte 5x denně. - Vypijte denně více než 2 litry neslazených tekutin. - Jezte kvalitní celozrnný nebo vícezrnný chléb. - Nahraďte těžké večeře našimi lehkými pokrmy. |
Mrkvovo-vaječná pomazánka
Potřebujete:
1 vejce uvařené natvrdo, 100 g mrkve, 1 lžíci nízkotučného jogurtu, půl lžičky hořčice, trochu pažitky, sůl, celozrnné pečivo
Postup:
Uvařené rozmačkané vejce utřete dohladka s jogurtem, hořčicí, nasekanou pažitkou a nastrouhanou mrkví. Dochuťte a pomazánku natřete na celozrnné pečivo.
S kuřecím masem
Potřebujete:
70 g kuřecích prsou, 1/2 menšího pomeranče, 1/2 avokáda, citronovou šťávu, sůl, kopřivu, 1 stroužek česneku, olivový olej
Postup:
Kousky kuřecího masa osmahněte na olivovém oleji. Ze zralého avokáda vyndejte pecku a rozmačkejte ho v misce vidličkou. Osolte, přidejte trochu olivového oleje, citronovou šťávu a utřený česnek. Na celozrnný chléb natřete nejprve avokádovou pastu, pak dejte maso, měsíčky pomeranče a nakonec posypejte nasekanou kopřivou.
Paprikovo-tuňákový salát
Potřebujete:
1 papriku, 1 konzervu tuňáka ve vlastní šťávě, 75 g okurky, sůl, pepř, plátky celozrnného chleba
Postup:
Papriku a okurku omyjte a nakrájejte nadrobno. Konzervu tuňáka otevřete a nechte odkapat, pak maso smíchejte se zeleninou. Dochuťte solí, pepřem a natřete na celozrnný chléb.
Chléb s grilovanou zeleninou
Potřebujete:
1 menší rajče, 1 mladou cibulku, sardinky z konzervy, 1 lžíci olivového oleje, sůl, pepř, plátky celozrnného chleba
Postup:
Cibulku a rajčata omyjte, nakrájejte a dejte ve vymaštěné formě na chvíli péct do trouby. Sardinky nechte odkapat a potom je dejte na chleba společně se zeleninou. Dochuťte solí a pepřem, můžete přidat i čerstvé bylinky.