Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Zdravý recept: Mrkvová polévka

Mrkev a pórek
4. března 2008 | 09:55

Obsahuje ideálně namixovanou směs vitamínů, zdraví prospěšných minerálů a stopových prvků a díky jemně nasládlé chuti si ji oblíbí i děti

Mrkev je jedním z nejlepších zdrojů beta-karotenu, mocného antioxidantu, který omezuje škodlivé působení volných radikálů. Obsahuje vitamíny A, B, C, E a zdraví prospěšné minerály a stopové prvky (vápník, draslík, železo, hořčík a celou řadu dalších). Vůbec nejlepší je pro váš organismus ale mrkev vařená. Má totiž poměrně tuhé buněčné stěny, které tělu za syrového stavu nedovolí vstřebat více než 25% beta-karotenu. Při vaření mrkve se stěny buněk narušují, a pokud vařenou mrkev podáváme jako součást jídla obsahujícího tuk, dokáže tělo vstřebat víc než polovinu beta-karotenu. Příjemnou nasládlou chuť mrkvové polévky si oblíbí i děti. Vyzkoušejte náš recept a uvidíte, že mrkvová polévka zachutná celé rodině. Mrkvová polévka Potřebujete: * 200 g brambor * 300 g mrkve * 1 cibuli * 40 g pórku * čtvrt litru mléka * půl litru vody * 100 g zakysané smetany * 30 g žampionů * sůl, pepř Postup: Očistěte brambory a mrkev, pokrájejte je na kousky a dejte do velkého hrnce. Potom přidejte očištěnou a pokrájenou cibuli a pórek. Zalijte vodou a vařte asi 15 minut. Mezitím očistěte a nakrájejte žampiony. Zeleninu po dovaření přepasírujte, přidejte mléko, smetanu a ještě krátce povařte na mírném ohni. Dochuťte a podávejte se žampiony. Podle chuti můžete přidat petrželku nasekanou nadrobno. DOBA PŘÍPRAVY: 40 minut ENERGETICKÁ HODNOTA: 876 kJ/1 porci

Související články