Neděle 29. září 2024
Svátek slaví Michal, zítra Jeroným
Oblačno, déšť 17°C

Hubněte při koupeli

13. února 2008 | 08:15

Bylinky jsou čím dál tím populárnější a zájem o ně neustále roste. Vyzkoušejte si i vy některou z našich koupelí, při kterých můžete i zhubnout

Zima je ideálním obdobím pro bylinné čaje a bylinné koupele. Síla a vůně bylinek vaši mysl příjemně naladí a pochmurné chladné dny vás nevyvedou z rovnováhy. Bylinky dokáží vyléčit nebo alespoň zmírnit zdravotní potíže, se kterými se občas potýká každý z nás: migrény, nachlazení, bolesti v krku, trávicí potíže apod. Bylinky také dokáží zlepšit náladu, přinášejí úlevu od depresí, úzkosti a nespavostí, zmírňují problémy s pamětí a vedlejší nežádoucí účinky mají jen vzácně. Jak na to? * Na radiátor si dejte nahřát měkký ručník. Když se do něj utřete, tělo nevychladne tak rychle. * Kupte si polštářek do vany, o který si opřete hlavu. * Do koupelny si vezměte i něco k pití. Tělo totiž může reagovat na teplo žízní. * Ideální teplota vody by měla být mezi 36,5 °C a 37,5 °C. * Koupel by měla trvat 15-20 minut. * Po koupeli se natřete mandlovým nebo jojobovým olejem, aby se pokožka nevysušovala.


Vyberte si koupel Koupel s kořením (pro lepší trávení) Potřebujete: 8 lžic kypřicího prášku, 2 lžíce cukru, 1 lžičku mleté skořice, půl lžičky mletého zázvoru, půl lžičky hřebíčku Postup: Přísady smíchejte a skladujte ve vzduchotěsné skleničce. Do teplé vody nasypejte 2 lžíce této směsi a koupejte se v ní zhruba 10-15 minut. Skořice vás zahřeje vnitřně, prokrví pokožku a podpoří trávení. Spolu se zázvorem a hřebíčkem přispěje k detoxikaci organismu, zlepší krevní oběh. Solná koupel (na odvodnění) Potřebujete: 500 g mořské soli Postup: Sůl nasypejte do vany a počkejte, až se sůl rozpustí. Koupel si vychutnávejte asi 15 minut. Protože sůl vysušuje pokožku, nakrémujte se po koupeli výživným krémem a 20 minut odpočívejte zabalená do deky. Účinek solné koupele můžete zvýšit, když před ní použijete peeling, který si připravíte ze dvou lžic mořské soli a sezamového oleje. S jablečným octem (na hubnutí) Potřebujete: 1 šálek jablečného octa Postup: Do teplé vody nalijte jablečný ocet, lehněte si do vany a uvolněte se. Po 15 minutách se utřete dosucha. Jestliže chcete tuto kúru ještě zintenzivnit, vypijte denně nalačno velkou sklenici vody smíchanou se 2 lžičkami jablečného octa (stačí po dobu jednoho týdne).

Související články