Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejlepší čaje na hubnutí

1. února 2008 | 10:00

Shazujte kila s každým douškem čaje. Poradíme vám, který druh čaje vypít a v kolik hodin, aby zeštíhlující účinky byly co nejsilnější.

Čaje na hubnutí jsou nejúčinnější, když je pijete teplé nebo čerstvě připravené. Díky éterickým olejům, minerálním látkám, vitaminům, hořčinám a tříslovinám si z konvice nalijete teplý nápoj nejen pro zahřátí, ale i na hubnutí. Chcete-li, aby čajová kúra byla úspěšná, musíte si vařit všechny čtyři druhy čaje a vypít ho denně 2,5 litru. Současně je nezbytné racionálně se stravovat a nezapomínat na aktivní pohyb. 08.00 ZELENÝ Ideální při snídani! Díky obsahu kofeinu nastartuje zelený čaj látkovou výměnu organismu a přitom neuškodí srdci. S pomocí vysokého obsahu manganu se tukové zásoby začnou odbourávat. Vitamin B působí močopudně. 10.00 MATHÉ Tento čaj se získává z listů cesmíny a je bohatý na vitaminy B, C a minerální látky. Je ideální, když vás přepadne nečekaný hlad. Skvěle detoxikuje organismus, upravuje trávení, například pomáhá při zácpě a snižuje chuť k jídlu. Co více si přát, když chcete mít hezkou postavu? 12.00 BŘEZOVÝ Čaj z březových listů vyplaví z těla přebytečnou vodu. Poradí si i s nafouknutým břichem. Ještě zázračněji bude působit, když ho smícháte se šalvějí nebo s kopřivou. Tato směs je však hořká, proto nemusí chutnat každému. Březový čaj pomáhá vylučovat z těla balastní látky, příznivě ovlivňuje činnost jater a skladbu střevní mikrofl óry. 15.00 ROIBOOS Máte odpoledne chuť na něco sladkého? Vypijte šálek tohoto čaje. Uspokojí váš mlsný jazýček a tím vás uchrání před konzumací sladkostí. Roiboos je jihoafrickým národním nápojem, je charakterický sladkou chutí a červenohnědou sytou barvou. Má močopudné účinky, snižuje hladinu cukru v krvi i krevní tlak. Příznivě ovlivňuje zažívací obtíže. 18.00 LAPACHO Neobsahuje kofein, proto si ho můžete dopřát i ve večerních hodinách. Obsahuje hodně minerálních látek, kromě jiného i hořčík a fosfor. Tento čaj odstraňuje z těla nečistoty a posiluje činnost vnitřních orgánů. Podporuje trávení, látkovou výměnu a zlepšuje prokrvení. Říká se, že pokud budete pít jeden šálek denně, dožijete se 100 let.


TIPY NA PŘÍPRAVU * Nejdůležitější složkou čaje je samozřejmě voda. Měla by být měkká a bez uhličitanu vápenatého, aby se chuť čaje naplno rozvinula. Namísto vody z vodovodu můžete použít i vodu stolní. * Nejlepší je používat čerstvé lístky čajů nebo čaje sypané. Pokud to nejde jinak, můžete občas použít i čaje sáčkované. * Každý čaj louhujte nanejvýš 3-5 minut. Výjimkou je čaj březový, který potřebuje až 10 minut, aby se dobře vylouhoval. * Sladidla, jako jsou cukr, med nebo umělá sladidla, nepoužívejte. Raději si do čaje vhoďte skořici, zázvorový prášek, citronovou kůru nebo mátu.
Bylinkové čaje vhodné na hubnutí Na jednu porci potřebujete 2 lžičky sušených květů nebo listů a 150-200 ml vody. Čaj nechte louhovat 5-10 minut a pijte ho ještě teplý. HEŘMÁNKOVÝ Uvolňuje křeče, chrání před nebezpečnými zárodky a pomáhá regulovat trávení. ŠALVĚJOVÝ Posiluje nervovou soustavu a povzbuzuje látkovou výměnu. KOPŘIVOVÝ Má pročišťující účinky. Při hubnutí zbaví tělo metabolických zplodin. MĚSÍČKOVÝ Podporuje látkovou výměnu a zvyšuje spotřebu energie.

Související články