Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

ADVENT jak má být!

Poslední týdny před Vánoci bývají pro naši postavu nesnesitelné - namísto hubnutí zcela spolehlivě přibíráme na váze. Jak tomu zabránit?

Věděla jste, že i při mlsání mohou tukové polštářky ubývat? Je to možné díky několika druhům koření, které dokáže snížit hladinu cukru a tuků v krvi, nastartují metabolismus a snižují chuť na sladké. Síla skořice a vanilky Chcete-li zhubnout, denně si dopřejte jen 2-3 kousky cukroví, a to s vysokým obsahem skořice, kousek koláče se skořicí a hřebíčkem, anebo jídla, ve kterých je skořice a vanilka. Svoje dokáže i čaj nebo káva se skořicí, pokud si ovšem zároveň vyberete jídelníček bohatý na zeleninu nebo ovoce, a maso jíte jen jako přílohu. V takovém případě zhubnete během adventu i bez hladovění. Ale abyste nebyla ošizena o cukroví, nabízíme vám několik zajímavých receptů, které jistě zachutnají celé rodině. Koření na hezkou postavu Studie dokazují, že už samotná vůně vanilky pomáhá odolávat touze po sladkostech. Prášek z koriandru reguluje apetit a oživuje trávení. Ostré koření jako chilli podporuje metabolismus i spalování přebytečných tuků. Křehké vanilkové rohlíčky Potřebujete: 80 g mletých mandlí, 200 g másla, 75 g moučkového cukru, špetku soli, dřeň ze dvou vanilkových lusků, 225 g hladké mouky a 4 lžíce vanilkového cukru. Mandle, máslo, moučkový cukr, sůl a vanilku utřete s moukou. Hladkou směs naneste na fólii, zabalte a nechte ztuhnout asi 30 minut v ledničce. Troubu předehřejte na 180 °C, z hmoty vytvarujte rohlíčky a dejte je na vymaštěný plech. Pečte v troubě asi 12 minut, po vychladnutí rohlíčky obalte ve vanilkovém cukru. Skořicový nápoj Pro 4 osoby připravíte nápoj z 800 ml vychlazeného jablečného moštu, 4 lžic sirupu z černých bezinek a 4 kousků celé skořice. Dobře vychlazený jablečný mošt nalijte do sklenice a pokapejte ho 1 lžící sirupu. Do nápoje ponořte skořici, kterou nápoj zamíchejte. Koláč se skořicí a hřebíčkem Potřebujete: 200 g datlí, 8 vajec, 100 g cukru, 125 g měkkého másla, 250 g polohrubé mouky, 2 lžičky kakaového prášku, 100 g nasekaných vlašských ořechů, 75 g hrozinek, 1 lžíci skořice a špetku mletého hřebíčku. Vypeckované datle rozmačkejte. Žloutky oddělte od bílků, přičemž bílky ušlehejte s cukrem do tuhé pěny. Do ní přidejte důkladně smíchané zbylé přísady. Předehřejte troubu na 180 °C, těsto dejte do vymaštěné formy a pečte asi 60 minut. Nechte vychladnout a vrch ozdobte skořicovocukrovou polevou. Borůvkovo-skořicové lívance Na přípravu 12 lívanců potřebujete: 250 g polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, půl lžičky soli, 3 lžíce cukru, 2 vejce, 500 ml syrovátky, 4 lžíce másla, 200 g borůvek (i mražených), 1 lžíci skořice a 2 lžíce moučkového cukru. Mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr důkladně promíchejte. Přidejte vejce, syrovátku a 2 lžíce rozpuštěného másla. Míchejte, dokud nevznikne hladká hmota. Těsto přikryjte a nechte odpočinout asi 30 minut v ledničce. Potom přidejte borůvky a dobře promíchejte. Na pánvi ohřejte trochu másla a postupně upečte 12 malých lívanců. Hotové lívance udržujte v teple, při podávání je posypejte moučkovým cukrem smíchaným se skořicí, případně s tvarohem.

Související články