Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

Dieta pro podzim

19. listopadu 2007 | 10:00

Vyzkoušejte si naši podzimní dietu, posílíte svou imunitu, vyhladíte vrásky a současně ztratíte i nadbytečné kilogramy

Tato jídla vám budou zaručeně chutnat a udrží pocit sytosti. Navíc vás ochrání před viry a také vám pomohou vyhladit vrásky. Příroda to skvěle zařídila. Po létě je všude dostatek ovoce a zeleniny z polí a zahrádek. Během podzimu se musíte připravit na zimu, proto se dobře zásobte vitaminy. Snažíte-li se držet dietu, která je příliš jednotvárná, spíš svému tělu škodíte a můžete snadno onemocnět. Ale nebojte se - s našimi recepty posílíte svou imunitu a zároveň budete dál odbourávat tukové polštářky. Stačí ráno nabrat energii z vitaminových koktejlů, k obědu si uvařit podle jednoho z našich receptů a večer vystačit jen s ovocem a zeleninou.


Snídaně plná vitaminů Ovoce a zeleninu očistěte, odšťavněte nebo dobře rozmixujte a připravte si sklenici plnou energie. Pomerančovo-banánový nápoj Smíchejte 100 ml pomerančové šťávy i s dužinou, 100 ml banánové šťávy, 1 lžíci šťávy z granátového jablka. Meruňkovo-třešňový nápoj Smíchejte 10 lžic meruňkové šťávy, 5 lžic multivitaminového džusu, 10 lžic třešňového džusu, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžíci šťávy z granátového jablka. Mrkvový nápoj Rozmixujte 1 mrkev, 3 lžíce vody, 100 ml džusu, 3 lžíce minerální vody, 100 ml multivitaminového džusu, 1 lžičku bílého jogurtu.


Porce jsou určené pro 4 osoby. Brambory s pórkem Potřebujete: 800 g brambor, 120 pórku, 120 g odtučněné zakysané smetany, 2 lžíce másla, sůl, pepř Postup: Máslo rozehřejte v hrnci. Omytý pór nakrájejte na kolečka a osmahněte dozlatova. Brambory očistěte, nakrájejte na kostky a přidejte k pórku. Všechno zalijte vodou a vařte. Po uvaření zeleninu rozmixujte a za stálého míchání přidejte odtučněnou zakysanou smetanu a dochuťte. Dýňový hrnec Potřebujete: 1 dýni Hokkaido, 200 g cibule, 3 lžíce másla, 2 stroužky česneku, 1 l slepičího vývaru, kousek kuřecích prsou nebo chleba, 100 g datlí, kayenský pepř, lístky čerstvé máty, citronovou šťávu Postup: Dužinu dýně nakrájejte na kousky. Cibuli osmažte na másle, přidejte prolisovaný česnek, dýni a promíchejte. Po chvíli přidejte slepičí vývar. Vařte přikryté asi 20 minut. Přidejte datle, citronovou šťávu a koření. Při servírování ozdobte mátovými lístky. Používáte-li maso, přidejte do polévky i pokrájené maso nebo chléb nakrájený na kostičky a opražený nasucho pánvi. Salát s kuřecími kousky Potřebujete: 300 g kozlíku lékařského nebo listového salátu, 150 g kuřecího masa, 5 menších žampionů, 1 rajče, 7 lžic řepkového oleje, 200 g kozího sýra, 1 vejce, 3 lžíce strouhanky, 2 lžíce másla, 1 lžíci ořechového oleje, 2 lžíce slunečnicových semínek, sůl, pepř Postup: Maso pokrájejte a osmažte spolu s očištěnými a nakrájenými houbami na řepkovém oleji. Kozí sýr nakrájejte a zlehka ho obalte ve vajíčku a strouhance a krátce opečte na másle. Z oleje, slunečnicových semínek, soli a pepře připravte dresink.

Související články