Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Nový hit: Dieta s olivovým olejem

12. listopadu 2007 | 10:00

Olivový olej má blahodárné účinky na celý organismus, můžete ho klidně zařadit i do jídelníčku svých nejbližších

Oleje se nemusíte bát! Právě naopak, pokud použijete olivový olej, prospěje to vašemu zdraví i štíhlé linii. S naším pětidenním programem zhubnete a budete se cítit skvěle. Olivový olej obsahuje nenasycené mastné kyseliny a dalších sto důležitých látek. Má příznivé účinky na srdce, snižuje vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu, také posiluje obranyschopnost organismu. Lékařské studie prokazují, že při konzumaci olivového oleje tělo snáze odbourává přebytečná kila. Postupujte tedy podle naší pětidenní tabulky a připravujte si hlavní jídla z kvalitního olivového oleje.


DEJTE SI K SNÍDANI VARIANTA 1 Kousek celozrnného nebo lněného chleba se 2 polévkovými lžícemi tvarohu smíchaného se 2 mletými vlašskými ořechy. VARIANTA 2 Müsli ze 3 polévkových lžic ovesných vloček, 2 mletých vlašských ořechů, malého strouhaného jablka a 150 ml nízkotučného mléka.
Váš pětidenní program 1. DEN SNÍDANĚ: chléb s tvarohem a ořechy SVAČINA: jablko OBĚD: brambory s jogurtovou zálivkou SVAČINA: sójové mléko VEČEŘE: zeleninový krém s lososem 2. DEN SNÍDANĚ: müsli s jablkem SVAČINA: kiwi OBĚD: kuřecí prsa s pomerančem SVAČINA: bílý jogurt VEČEŘE: špenátová omeleta 3. DEN SNÍDANĚ: müsli s jablkem SVAČINA: jablko OBĚD: fazolový hrnec s pestem SVAČINA: sójové mléko VEČEŘE: zeleninový salát 4. DEN SNÍDANĚ: müsli s jablkem SVAČINA: kiwi OBĚD: kuřecí prsa s pomerančem SVAČINA: bílý jogurt VEČEŘE: marinovaná paprika 5. DEN SNÍDANĚ: chléb s tvarohem a ořechy SVAČINA: jablko OBĚD: špenátová omeleta SVAČINA: sójové mléko VEČEŘE: pestrý avokádový salát
JÍDLA K OBĚDU A K VEČEŘI Fazolový hrnec s pestem Nasekejte bazalku nadrobno, přidejte utřený česnek (stačí kousek) a 2 lžičky olivového oleje. Uvařte 200 ml zeleninového vývaru a přidejte do něj fazole v rajčatové omáčce z konzervy. Dobře promíchejte a přidejte pesto. Brambory s dipem Smíchejte 1 lžíci jogurtu s 1 lžičkou olivového oleje. Přidejte 1 lžičku kapar, kyselé okurky nakrájené nadrobno, petržel, bazalku. Větší uvařenou a očištěnou bramboru nakrájejte na tenká kolečka, opečte je z každé strany na rozpálené pánvi. Kousky podávejte se 100 g netučného uzeného karé a s dipem. Zeleninový krém s lososem Poduste na olivovém oleji 200 g brokolice nebo květáku a 150 g nakrájených brambor. Přidejte asi 1 litr zeleninového vývaru a uvařte spolu se zeleninou doměkka. Pak zeleninu rozmixujte a dochuťte špetkou muškátového oříšku, 1 lžící zakysané smetany a dochuťte. Krém podávejte s 50 g nakrájeného uzeného lososa a s nasekaným koprem. Kuřecí prsa s pomerančem Uvařte 30 g rýže. Oloupejte jeden velký pomeranč, nakrájejte ho a kousky posypejte trochou zázvoru. Asi 120 g kuřecích prsou opečete na 2 lžičkách olivového oleje. Maso po opečení vyndejte a udržujte teplé. Do výpeku přidejte 1-2 lžíce vody a krátce ohřejte kousky pomeranče (z každé strany). Maso podávejte s pomerančem a s rýží. Pestrý avokádový salát Velký talíř nebo mísu obložte listy salátu a pokrájenou salátovou okurkou a vše pokapejte lžičkou olivového oleje. Jedno menší avokádo rozkrojte podél a odstraňte pecku. Půlky avokáda oloupejte a nakrájejte na kousky. Kostičky dejte na salátový talíř a pokapejte citronovou šťávou. Posypejte 4 mletými vlašskými ořechy. Marinovaná paprika Nejméně 1 den marinujte ve sklenici s octem 250 g červené papriky. Nechte ji okapat, nakrájejte na proužky a rozložte na talíř. Obložte je okapanými kousky nakrájených sardelek spolu s utřeným česnekem. Pokapejte 1 lžící olivového oleje a citronové šťávy. Ozdobte petrželovou natí. Podávejte se 40 g celozrnného nebo lněného chleba.

Související články