Úterý 21. května 2024
Svátek slaví Monika, zítra Emil
Polojasno, bouřka 23°C

Hubněte s radostí!

22. října 2007 | 10:00

Neberte hubnutí jako trest, berte ho jako hru, ve které chcete zvítězit a uvidíte, že se vám to podaří!

S pomocí této diety se přesvědčíte, že je důležité udělat si na hubnutí čas. Když si každé jídlo v klidu vychutnáte, ztratíte nadváhu a zvýšíte šanci, že si štíhlost udržíte. Trik se salátem Jedna vydatná porce zeleninového salátu před obědem dodá organismu dostatek vlákniny, která ztlumí pocit hladu. I dušená zelenina jako příloha se postará o to, abyste snědla méně potravin bohatých na tuky. Fitness talíř Na 2 porce: Nakrájejte nadrobno 300 g míchaného listového salátu, 50 g žampionů a 1 červenou cibulku. Z 1 lžičky hořčice, 2 lžic vody, 1 lžíce octa, soli, pepře a 1 lžičky oleje vytvořte nálev. Salát ozdobte 50 g opečené slaniny.


Mlsání je dovoleno Pokud si občas nedopřejete nějakou sladkost, naroste váš deficit sladkého do obludných rozměrů. I malým kouskem neškodné sladkosti zabráníte nekontrolovatelné chuti na sladké. Stačí kousek čokolády, sušenky nebo koláče. Ale mlsejte opravdu jen s mírou - přestaňte, když máte pocit, že vaše chuť na sladké začíná být nezvladatelná. Třešňový koláč Na 8 kousků koláče: Ze 125 g polohrubé mouky, 1 lžíce moučkového cukru, 60 g másla, 1 žloutku, 1 lžíce vody a z 1 lžičky nastrouhané citronové kůry utřete těsto. Polovinu těsta použijte jako základ, dejte ho do kruhové formy s průměrem 20 cm. Do hrnce dejte 100 ml třešňové šťávy, 1 lžičku cukru krystal a 1 lžíci Solamylu. Nechte přejít varem a nakonec přidejte 200 g zavařených třešní. Třešňovou směs nalijte do formy na připravené těsto. Zbytek těsta nahrubo nastrouhejte na koláč ve formě a dejte upéct.
K zakousnutí Bez sacharidů se žádná úspěšná dieta neobejde. Dodávají organismu energii, potřebné živiny a nasytí na delší čas. Ale jen když to jsou ty správné sacharidy - tedy obsažené v celozrnných produktech, v ovoci a zelenině. Ty udrží konstantní hladinu cukru v krvi a zabrání tak náhlým návalům hladu. Chleba ke svačině Na 2 porce: Dva krajíce celozrnného chleba potřete směsí z 5 lžic nízkotučného tvarohu, poloviny lžíce nasekaných oblíbených bylinek a půl lžičky křenu. Každý krajíc ozdobte plátky dušené šunky, rukolou, plátky rajčete a přikryjte druhým krajícem chleba.
Heslo zní: víc bílkovin Hlavní jídla během hubnutí by neměla postrádat kombinaci s krůtím masem nebo s rybami, které mají schopnost nasytit na delší dobu. Tyto druhy masa totiž obsahují bílkoviny, které organismus umí trávit jen pomalu. Kromě toho bílkoviny podporují spalování tuků. Treska s pestem Na 2 porce: Osolte a opepřete 300 g filet z tresky, opečte je na lžíci olivového oleje. Filety pokapejte citronovou šťávou a duste ještě asi 3 minuty, potom maso otočte a proces opakujte. Na pesto potřebujete půl stroužku utřeného česneku, 30 g arašídů, 1 lžíci nastrouhaného parmazánu, 2 lžíce olivového oleje, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte a dejte na rybu.
Hladina tuku Důležité je, abyste hubla s radostí a byla v psychické pohodě. Proto zapomeňte na kila, ta pro vás nejsou důležitá. Nejde totiž o to, kolik vážíte, ale o to, kolik máte v těle tuku. U mužů by měl představovat 15-20 % tělesné hmotnosti, u žen 24-28 % (samozřejmě záleží i na věku a dalších faktorech). Zamyslete se Nadváhu jste nezískala ze dne na den. Proto nečekejte, že se jí zbavíte v krátké době a raději se zamyslete nad tím, jak vyvážený je poměr mezi přijatou a vydanou energií. Rychlé diety fungují jen na chvilku a vedou k jo-jo efektu. Ponechávají svalstvo v nečinnosti a bez výdaje energie, proto je hubnutí beze sportu velmi náročné. Pokud však budete sportovat a budete aktivní, spálíte více energie, než přijmete. A to je ten nejlepší způsob, jak se zbavit nadváhy natrvalo.

Související články