Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Polévka je grunt

Ilustrační foto
29. listopadu 2005 | 17:00

Pamatujete si ještě, jak často vám tuto větu vaše maminka opakovala?

Mnohé z vás polévku ze svého jídelníčku vyřadily, nebo si ji dopřávají jen občas. Děláte však velkou chybu! Polévku byste měla jíst alespoň jednou denně. Jíst polévky můžete v létě i ve studeném stavu, v zimě vás naopak příjemně zahřejí. Nabízíme vám několik důvodů, proč nezapomínat na polévky v žádném ročním období. * Zdroj tekutin O pitném režimu už jistě víte, a možná jste si i vyzkoušela, jak je těžké dodržovat ho. Výborným zdrojem vody je i polévkový vývar, který obsahuje zároveň i zeleninu. Když sníte dva malé talíře polévky, je to podobné, jako kdybyste vypila čtvrt litru vody. Kromě toho polévka zlepšuje trávení a pomáhá odstraňovat jedy z těla. * Velký výběr Polévku můžete připravit na mnoho způsobů (od vývarů až po krémové druhy), nikdy se jí nepřejíte. Čirá polévka je při hubnutí lepší než zahuštěná. * Bohatá na živiny Většina polévek obsahuje hodně zeleniny, která zásobuje tělo antioxidanty (vitaminem C), minerálními látkami (vápníkem, železem) a vším, co potřebujete pro zdraví. Zelenina je zároveň zdrojem vlákniny, která pomáhá zlepšovat činnost střev. * Málo kilojoulů A to nejlepší na konec - z polévky určitě nepřiberete. Vědci zjistili, že když sníte polévku s kousky zeleniny, váš žaludek se rychle naplní a vy nebudete mít hlad. Proto bývají polévky součástí diet. * NÁŠ TIP * Pokud chcete v polévce zachovat větší množství živin a vlákniny, nakrájejte zeleninu na větší kusy. Při přípravě krémové polévky doporučujeme zahušťovat ji nikoliv jíškou, ale rozmixovanou zeleninou.


Odbornice na výživu odpovídá na vaše dotazy Mgr. Dagmar Bobková Nutriční poradkyně Dočetla jsem se o příznivém vlivu syrovátky, koupila jsem si ji a překvapila mě její příjemná chuť. Nevím však, jaké množství je vhodné denně vypít. Zarazilo mě i dávkování od různých výrobců. Jeden uvádí 10 g, jiný 20 g na 200ml vody... DAGMAR, Lánov Dobrý den, Dagmar, máte pravdu, syrovátka je opravdu velmi lahodný nápoj, a to jak ta připravená ze sušiny, tak i čerstvá. Stejně jako další zakysané mléčné nápoje obsahuje probiotickou kulturu, jejíž konzumace přirozeným způsobem napomáhá vyprazdňování, a tím snižuje riziko vzniku hemeroidů. Vedle toho je syrovátka dobrým zdrojem vitaminů skupiny B a vápníku. Píšete, že jste se dočetla o dvojím způsobu jejího dávkování. V tom ovšem nevidím problém. Příjem syrovátky je značně individuální a měl by se řídit vaším aktuálním stavem. Nebudete-li mít při vyšších dávkách zažívací obtíže, klidně v této konzumaci pokračujte.
Mohl by člověk žít jen z jablek? Jsou jablka dobrá na hubnutí? Kamarádka je jí denně a k tomu každý den pije jablečný ocet s vodou. Není takový jídelníček zdraví škodlivý? KATKA, Pelhřimov Dobrý den, Katko, proti konzumaci jablek nelze nic namítat. Jablka jsou především zdrojem vlákniny a vitaminu C. Jejich nadměrná konzumace může být problémem tehdy, jde-li o jablka velmi sladká, představující vydatný zdroj sacharidů. Na druhé straně je pravda, že zaměníte-li konzumaci tučné potraviny v dietě za jablka, výrazně snížíte energetický příjem a vaše strava může vést k redukci hmotnosti. Nicméně zmíněná dieta skládající se jen z konzumace jablek a popíjení octové vody rozhodně není vhodnou cestou ke zdravé redukci hmotnosti.

Související články