Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Nová dělená strava

24. září 2007 | 10:00

Nejíst méně, ale jinak - to je princip dělené stravy. Nová dieta dbá na zdravou výživu se spoustou čerstvé zeleniny a salátů

Že není možné jíst všechno a přitom snižovat hmotnost? Ale ano, je to možné! Stačí jen správně kombinovat potraviny. My vás to právě teď naučíme. Jak na to Vyberte si jeden recept na přípravu snídaně. K obědu a k večeři si dejte jedno jídlo bílkovinné nebo sacharidové. Všechny uvedené recepty jsou na přípravu dvou porcí.


Chutná snídaně Bílkoviny Míchaná vejce se šunkou Potřebujete: 4 vejce, 50 ml nízkotučného mléka, 3 lžíce libovolných bylinek, 1 lžičku másla, 4-6 plátků šunky, sůl, pepř Sacharidy Müsli s ovocem Potřebujete: 6 lžic ovesných vloček, 6 lžic hrozinek, nakrájený pomeranč nebo jablko, 200 ml kefíru nebo jogurtu, 2 lžičky medu K obědu a k večeři se nechte inspirovat Bílkoviny Pikantní kuře na cibuli Potřebujete: 1 lžíci olivového oleje, 1 lžíci sladké papriky, 1 lžičku mořské soli, 600 g kuřecího masa, 3 stroužky česneku, 200 g šalotky, 250 g cherry rajčátek, 4 lžíce kečupu, 400 ml teplého vývaru, rozmarýn, tymián Příprava: Smíchejte olej s paprikou a se solí a touto směsí potřete kousky masa, vložte je do zapékací misky, přidejte celý česnek a šalotku. Kečup a vývar smíchejte a podlijte kuře. Obložte tymiánem a rozmarýnem. Podávejte s cherry rajčátky. Bílkoviny Drůbeží polévka se zeleninou Potřebujete: oblíbené bylinky do polévky, půlku květáku, 300 g kuřecích prsíček, 1 lžíci oleje, 1 lžíci zeleninového bujónu, pažitku Příprava: Bylinky nasekejte a dejte na rozpálený olej, přidejte nakrájené maso a zlehka opečte. Zalijte 600 ml vody a bujónem. Přikryté vařte asi 15 minut. Potom přidejte květák rozdělený na růžičky a vařte dalších 15 minut. Při servírování posypejte nasekanou pažitkou.
Sacharidy Gratinovaná rýže s mladou fazolkou Potřebujete: 100 g rýže, 1 cibuli, 200 g žampionů, 1 červenou papriku, 1 lžíci oleje, 400 g mladých fazolek, čtvrt litru zeleninového vývaru, 1 lžíci kari koření, 75 g ementálu Příprava: Rýži uvařte v osolené vodě. Na pánvi rozpalte olej a osmažte na něm pokrájenou papriku, hříbky a cibuli. Přidejte fazolky, podlijte vývarem a asi 12 minut duste. Odkapanou rýži přidejte k zelenině. Dochuťte a posypejte strouhaným sýrem. Zapečte v troubě. Sacharidy Obložený chléb s mrkví Potřebujete: 600 g mrkve, 2 lžíce slunečnicového oleje, petržel, 2 plátky celozrnného chleba, 60 g čerstvého sýra, pažitku, sůl. Příprava: Nakrájenou mrkev uvařte. Smíchejte 8 lžic vody se solí a olejem a podlijte tím odkapanou mrkev. Posypejte petrželkou. Chléb natřete sýrem a posypejte pažitkou. Podávejte s mrkví.
Přehledná tabulka dělené stravy Zkuste si připravit jídla z následujících potravin. Bílkovinnou a sacharidovou skupinu kombinujte vždycky s některou skupinou neutrální. Sacharidy a bílkoviny však mezi sebou nekombinujte! Chcete-li se opravdu řídit zásadami dělené stravy, pořiďte si podrobnou publikaci v knihkupectví. Sacharidy - ječmen, proso, špalda, kukuřice, krupice, kroupy, žito - celozrnný chléb, celozrnné těstoviny, rýže - brambory, banány, jablka, fíky, datle, - jahody, maliny, rybíz, hrušky, švestky, broskve, třešně, nektarinky, hroznové víno, mandarinky, citrony, pomeranče, limetky, grepy, kiwi, ananas, papája, ovocné šťávy, sušené ovoce Bílkoviny - maso z husy, kachny, krůty, kuřete, netučné vepřové - úhoř, makrela, losos, tuňák, sardinky, treska, sleď, pstruh, chobotnice - vejce, mléko, sýry (do 60 % tuku) Neutrální skupina 1 Tyto potraviny jezte méně často: - máslo, zakysaná smetana, smetana do kávy, sójové mléko, sýry s obsahem tuku 60 % - marinované a uzené maso a uzené ryby - lískové ořechy, mandle, piniové oříšky, kokosové ořechy, para ořechy, mák Neutrální skupina 2 Tyto potraviny můžete jíst neomezeně: - baklažán, artyčoky, avokádo, brokolice, květák, okurky, kedlubny, listový salát, mrkev, paprika, cibule, rajčata, cuketa, chřest, celer, červená řepa, ředkvičky, hříbky, - sójové klíčky, mungo fazole, kopřiva - olivy a borůvky

Související články