Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Grilování pro štíhlost

NAUČTE SE SPRÁVNĚ GRILOVAT

Léto je jako stvořené pro grilování. Trápí vás svědomí, protože jste se doslechla, že tento způsob úpravy jídla není zdravý? Ukážeme vám, že se grilování nemusíte vzdávat! * Tuk nesmí kapat do ohně Při grilování na dřevěném uhlí se dostává na povrch masa benzpyren, což je rakovinotvorná látka. Objeví se tam především tehdy, když tuk a šťáva z masa nebo marináda kapou do ohniště a tam se spalují. Proto, až vám začne ohniště kouřit, odložte maso stranou. Marinované maso vždycky dobře osušte, než ho položíte na gril. Tučnější druhy masa, například vepřové, položte na alobal. * Co grilovat? Nikdy negrilujte nasolené maso, při tepelném zpracování vznikají nitrozoaminy. Ty se rovněž projevily jako rakovinotvorné látky. Vyhněte se i telecímu masu a divočině, a to nejen kvůli zdravotnímu hledisku, ale i proto, že při grilování příliš vysychají a ztrácejí chuť. Klasické klobásy, steaky, kotlety a grilovací omáčky obsahují mnoho tuku. Jestliže chcete grilovat zdravě, raději se zaměřte na dietní kuřecí nebo na hovězí maso. Odborníci doporučují grilovat zejména ryby. Zabalte je do alobalu, posypejte kořením a vložte do speciálních kleští. Určitě neuděláte chybu, když budete grilovat víc zeleniny a ovoce. * Nepřejídejte se! Pokud víte, že večer pozvete sousedy na grilování, dopřejte si jen lehký, málo kalorický oběd - ovocný nebo zeleninový salát. * Dobré rady nad zlato Oblíbená kůrčička na mase má v sobě tolik benzpyrenu, kolik obsahuje kouř ze 600 cigaret! Proto nepotírejte maso marinádou během celého grilování, stačí, když ho posypete kořením. Nepoužívejte oleje, které jsou sice bohaté na nenasycené mastné kyseliny, ale pod vlivem tepla oxidují na nasycené (například slunečnicový). Jestliže jich člověk přijímá příliš mnoho, zvyšuje si hladinu cholesterolu. Při grilování proto používejte olivový olej a olej z podzemnice olejné. TIP Udělejte si na grilu celý banán!

Související články