Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zázračný jablečný ocet

27. srpna 2007 | 10:00

Jablečný ocet byl po tisíciletí užíván nejen jako léčivý elixír, ale i jako detoxikační prostředek. Vyzkoušejte jeho zázračnou moc i vy

Jablečný ocet je kyselé dochucovadlo s léčivou silou, která ulehčuje hubnutí - brzdí apetit, povzbuzuje látkovou výměnu a podporuje odbourávání tuků. Jablečný ocet obsahuje 20 cenných minerálních látek, především draslík. Kromě toho i kyselinu octovou, mléčnou a citronovou, dále balastní látky a důležité enzymy. Ocet povzbuzuje metabolismus, trávení a také spalování tuků v buňkách. Navíc pomáhá i ledvinám, aby tělo snadněji odbourávalo škodlivé látky. Pokud ho kombinujete s přírodními blokátory tuku - čajem oolong, mraženým hráškem a jablky - zdvojnásobíte jeho příznivý účinek na hubnutí. Jak na to Dvakrát denně (před snídaní a před večeří) podpořte látkovou výměnu: připravte si nápoj z mrkvové šťávy, medu, čaje oolong a z jablečného octa. Před snídaní ho vypijte teplý a před večeří studený, tak bude nejlépe blokovat příjem tuků. Kromě toho vypijte i dostatečné množství vody nebo minerální nesycené vody: 2-3 litry denně. Jeden den se skládá ze snídaně, oběda a večeře. Mezi tím si můžete dopřát kousek ovoce s 1 lžící nízkotučného jogurtu. Vyberte si snídani Sladká rozinková houska Jednu sladkou housku s rozinkami nebo mákem rozpulte a potřete 2 lžičkami nízkotučného tvarohu. K tomu si dejte půlku jablka. Vločky s malinami Smíchejte 100 g rozmražených nebo čerstvých malin se 4 vrchovatými lžícemi cornfl akes a 125 ml nízkotučného mléka. Zapíjejte čajem nebo kávou bez cukru, ale s nízkotučným mlékem. Chléb se šunkou Opečte 1 celozrnný plátek chleba, potřete ho 1 lžičkou rostlinného tuku a obložte tenkým plátkem libové šunky. Obědy a večeře Kadeřavý salát s jablečným dresinkem Omyjte 100 g kadeřavého salátu a natrhejte ho na kousky. Nakrájejte 1 červenou cibuli na kolečka a nasypejte ji na salát. Nakrájejte na malé kostky 1 jablko, přidejte 2 lžíce jablečného octa, sůl, půlku lžičky hořčice, 1 lžičku cukru a 1 lžičku oleje. Promíchejte a nalijte na salát. Podávejte spolu se 2 plátky celozrnného chleba. Pestrá hrášková polévka Nakrájejte na kostky 300 g mrkve, 100 g celeru, 1 menší bramboru a 1 cibuli a poduste na 1 lžičce oleje. Přidejte 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžičku medu, sůl, pepř a kari. Zalijte 150 ml zeleninového vývaru a přiveďte k varu, přidejte 100 g mraženého hrášku a 5 minut duste. Mrkev rozmixujte, přidejte hrášek a vývar, přiveďte k varu a dochuťte. Kuřecí závitky Osolte a opepřete 100 g kuřecích prsíček. Zaviňte je do jednoho listu šalvěje a plátku šunky. Pokapejte malým množstvím oleje a osmažte na pánvi ze všech stran po dobu tří minut. Nakrájejte na plátky 200 g mrkve a spolu s 1 šálkem zeleninového vývaru, 1 lžičkou citronové šťávy, špetkou cukru, soli a muškátového oříšku poduste asi 5 minut. Přidejte 125 g mraženého hrášku a ještě krátce poduste.


Tajemství tří přírodních zabijáků tuků Jablko Má vysoký obsah pektinu, který zabraňuje vstřebávání tuků v zažívacím traktu a současně se stará o to, aby se tuk uložený v těle spaloval. Kromě toho udržuje nízkou hladinu cukru v krvi. Mražený hrášek Tato zelená luštěnina, která se hned po sběru zmrazí, je (stejně jako mladé čerstvé mrkvičky) výjimečně bohatá na aktivní saponiny, které dokáží blokovat vstřebávání tuků. Látky v ní obsažené kromě toho příznivě ovlivňují hladinu cholesterolu. Čaj oolong Jemné lístky tohoto modrozeleného čaje jsou skutečnými zabijáky tuku. Obsahují saponiny, které omezují metabolismus tuků. Tak se část tuků, které přijímáme v potravě, vůbec nezpracuje a tuky odcházejí z těla ven. Čaj oolong má navíc schopnost podporovat spalování tuků.


Něco na chuť Vyberte si na každý den jednu variantu: *Nízkotučný ovocný jogurt se 2 lžícemi neslazených ovesných vloček. *Nakrájejte 40 g sýru feta a 1 okurku (50 g) a posypejte pepřem. *Plátek sezamového knackebrotu potřete 2 lžičkami marmelády. Podávejte s nápojem z jablečného octa. *Müsli tyčinka podle chuti.

Související články