Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C

Rajčatová dieta

6. srpna 2007 | 10:00

Dejte košem svým tukovým polštářům! Jak na to? Jednoduše! Vezměte si na pomoc rajská jablíčka, mají jen 84 kJ na 100 gramů

V rajském jablíčku se skrývá tajemství, které vás učiní stejně krásnou, jako byla první žena Eva. Rajčata mají málo kalorií i tuku, ale jsou bohatá na vitamin C a na lykopen, který chrání před rakovinou. Dvě rajčata pokryjí čtvrtinu doporučené denní dávky. STUDENÝ PŘEDKRM Rajčatová polévka (600 kJ) Potřebujete: 2 rajčata, 1 malou žlutou a červenou papriku, půlku salátové okurky, Tabasco, 750 ml rajčatové šťávy, 200 g lehké krémové pomazánky, sůl, pepř Příprava: Zeleninu omyjte a nakrájejte na kostky. Rajčatovou šťávu a pomazánku smíchejte, osolte, opepřete a dochuťte Tabascem. Šťávu smíchejte se zeleninou a podávejte. CHUTNÁ POTRAVA PRO NERVY Špagetová salát (1 850 kJ) Potřebujete: 300 g špaget, 200 g mozzarelly, 100 g rukoly,, 250 g cherry rajčátek, 6 lžic balzamikového octa, 4 polévkové lžíce olivového oleje, sůl, pepř Příprava: Špagety uvařte v osolené vodě a nechte okapat. Mozzarellu nakrájejte na kousky. Všechny suroviny smíchejte. K salátu se hodí ciabatta a parmská šunka. NĚCO BEZ MASA Vajíčková rajčata (1 300 kJ) Potřebujete: 8 rajčat, pesto (směs bazalky, česneku, olivového oleje, piniových oříšků, parmazánu), 8 menších vajíček, olej, 50 g parmazánu Příprava: Rajčatům odřežte vrch a vyberte z nich dužinu. Vložte je do vymaštěné zapékací mísy. Každé rajče naplňte pestem, vajíčkem a posypejte parmazánem. Na závěr pokapejte olejem. Dejte zapéct do předem vyhřáté trouby. LEHKÁ VEČEŘE Zapékaná bageta (800 kJ) Potřebujete: 2 bagety, 2 lžíce kečupu a 2 lžíce rajčatového protlaku, 4 rajčata, 50 g salámu, 20 g parmazánu, oregano, sůl, pepř Příprava: Bagety rozkrojte a potřete kečupem a protlakem, posypejte oreganem, obložte salámem a nakrájenými rajčaty. Pak je posypejte sýrem, osolte, opepřete a dejte zapéct. POCHOUTKA Oblíbená pizza s rajčaty (1 100 kJ) Potřebujete: 600 g těsta na pizzu, 200 g tvarohu, 250 g rajčat, 50 g cibule, 50 g salámu, 1 lžičku másla, 3 žloutky, sůl, pepř, rukolu Příprava: Na rozválené těsto naneste tvaroh smíchaný se žloutky, solí a pepřem. Na cibulce duste rukolu a rajčata nakrájená na kolečka. Salám a rajčata rovnoměrně rozložte na těsto. Pečte ve vyhřáté troubě. JAKO Z ITALSKÉ RESTAURACE Rajčata s mozzarellou (900 kJ) Potřebujete: 250 g mozzarelly, 4 velká rajčata, 1 lžíci olivového oleje, 1 lžíci balzamikového octa, sůl, pepř, čerstvou bazalku Příprava: Mozzarellu s rajčaty nakrájejte na tenká kolečka, položte na talíř a dochuťte přísadami a ozdobte bazalkou. ZEŠTÍHLUJÍCÍ NÁPOJ Rajčatový abake (250 kJ) Příprava: Rozmixujte 150 ml rajčatové šťávy, 2 kapky olivového oleje, 3 lžíce kefíru ochuceného solí a pepřem.

Související články