Neděle 19. května 2024
Svátek slaví Ivo, zítra Zbyšek
Oblačno, bouřka 20°C

Zeštíhlující koření

Chcete znát tajemství asijské štíhlosti? Jsou to nízkotučné a rafinovaně kořeněné dobroty.
25. června 2007 | 10:00

Asijská kuchyně (indická, japonská i thajská) je založena na velkém přísunu zeleniny, malém obsahu tuků a zeštíhlujícím koření

Chcete znát tajemství asijské štíhlosti? Jsou to nízkotučné a rafinovaně kořeněné dobroty. Jak na to? Během jednoho dne si dopřejte dvě porce našich pokrmů, jezte hodně čerstvého ovoce a vypijte minimálně 2 litry vody za den. Rýže pomáhá při hubnutí Drobná zrnka jsou skutečné zeštíhlující mašinky. Skrývají v sobě hodně sacharidů a balastních látek. To vás udrží dlouho sytou a podpoří trávení. Minerální látky v rýži dokonce pomáhají při odvodňování. Zdravá se sójou Je statisticky prokázáno, že Asiaté se dožívají vyššího věku než my. Vědci dokázali, že tofu, sójová omáčka a sójové mléko snižují hladinu cholesterolu, takže chrání srdce a cévní systém. Pro ženy mají sójové produkty ještě větší význam. Obsahují totiž látky, které se podobají ženským pohlavním hormonům, a proto zmírňují těžkosti během přechodu. Stačí jedna sklenice sójového mléka denně.


Sladkokyselá kúra Potřebujete (na 4 porce): 600 g kuřecích řízků, 2 lžičky kari, 2 stroužky česneku, 350 g ananasu, 50 g pražených arašídů, 1 svazek jarních cibulek, 2 lžíce tuku, 250 ml smetany na vaření (10 % tuku), pepř, sůl, 2 kusy arabského chleba Příprava: Maso omyjte, osušte a nakrájejte na kostky. Posypejte solí, kari kořením a vše dobře promíchejte. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Ananas nakrájejte na kousky velké asi 1 cm. Arašídy nasekejte nahrubo, jarní cibulku oloupejte a nakrájejte na kusy dlouhé asi 3 cm. Ve velké pánvi rozpalte tuk a smažte cibulku asi 3 minuty. Přidejte ananas, česnek a asi 1 minutu vše duste. Zalijte smetanou, přiveďte k varu a vařte za občasného míchání asi 4 minuty na mírném ohni. Přidejte jarní cibulku a polovinu nasekaných arašídů a další minutu pečte. Dochuťte solí, pepřem a podávejte na arabském chlebu posypaném zbylými arašídy. Bramborové kari Potřebujete (na 4 porce): 500 g cukety, 300 g rajčat, 1 kg brambor, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 20 g zázvoru, 2 lžíce rostlinného tuku, sůl, pepř, 1 lžíci kari koření, 1 lžičku kmínu, 500 ml vývaru Příprava: Rajčata a cuketu omyjte, oloupejte a nakrájejte na kostky. Brambory oloupejte a nakrájejte. Oloupejte cibuli, česnek, zázvor a nasekejte. Brambory opečte na tuku. Chřestová polévka Potřebujete (na 4 porce): 650 g bílého chřestu, 3 lžíce sójové omáčky, cukr, 4 lžíce pomerančové šťávy, 20 g zázvoru, 2 cibule, 1 stroužek česneku, špetku citronové kůry, 1 červenou chilli papričku, 50 g másla, 2 lžičky kari koření, 400 ml smetany na vaření (10 % tuku), sůl, 2 lžíce limetkové šťávy Příprava: Chřest oloupejte, konce odřežte. Slupku dejte do 800 ml vody se 2 lžícemi sójové omáčky, špetkou cukru a pomerančovou šťávou. Vařte 30 minut. Přeceďte a vývar odstavte. Chřest nakrájejte. Zázvor, cibuli, česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Nasekejte i chilli papričku. Cibuli, česnek, zázvor duste na másle, přidejte chřest (bez špiček) a pak kari, chřestový vývar, smetanu a povařte 10 minut. Nakonec přidejte špičky chřestu, přiveďte k varu a 10 minut nechte odpočívat. Polévku dochuťte sójovou omáčkou, limetkovou šťávou a solí. Případně ozdobte natí koriandru. Thajské kuřecí maso Potřebujete (na 4 porce): 4 kuřecí prsa, 2 lžičky škrobu, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 2 červené chilli papričky, 1 lžíci oleje, 250 ml smetany ne vaření (10 % tuku), 2 lžíce kari, 1 lžičku cukru, 1 lžíci rybí omáčky Přidejte cuketu, cibuli, česnek, zázvor a krátce opékejte. Dochuťte kari, kmínem, solí a pepřem. Přidejte rajčata a vývar. Všechno nechte vařit asi 15 minut a můžete podávat. Příprava: Maso nakrájejte, posypejte škrobem a promíchejte. Česnek a cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Z chilli papričky odstraňte jadérka a nakrájejte na jemné proužky. Maso opékejte na oleji rozpáleném na pánvi wok. Přidejte cibuli, česnek, smetanu, kari, cukr a rybí omáčku. Všechno povařte přikryté asi 1 minutu.

Související články