Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Oklamejte žaludek

27. prosince 2005 | 10:00

Šest osvědčených triků na hubnutí. Prozradíme vám, jak zvítězí rozum nad neodolatelnou chutí k jídlu

Prozradíme vám několik jednoduchých triků, při kterých zvítězí rozum nad neodolatelnou chutí k jídlu. 1. Naplánujte si jídlo během dne O polovinu kilojoulů víc zkonzumujete, když budete jíst ve spěchu před bufetem. V nabídce mají jistě hodně sladkostí, kterými se člověk nechá zlákat, i když jinak by na ně ani nepomyslel. Takže raději si jídlo připravte den předem doma a z bufetu si doneste jen čerstvý zeleninový salát. 2. Důkladně jídlo rozžvýkejte Určitě jste to už stokrát slyšela, ale neděláte to. Intenzivní a pomalé žvýkání je třeba proto, že pocit sytosti se dostaví ještě v okamžiku, kdy máte jídlo na talíři. Ten, kdo jí rychle, dostane signál z mozku o tom, že už je sytý, pozdě. Zpravidla až ve chvíli, kdy už snědl úplně všechno, tedy i to, co by už jíst nemusel. 3. Volte tlumené a matné barvy Psychologové zjistili, že teplé oranžovo-červené tóny povzbuzují apetit. Všimněte si, že stánky s rychlým občerstvením lákají zákazníky právě těmito barvami. 4. Nakupujte jedině najedená Když půjdete nakupovat do supermarketu hladová, riskujete, že do nákupního vozíku naházíte o hodně víc potravin, protože na ně prostě dostanete chuť. Vyhýbejte se velkým obchodním domům, které mají vlastní pekárnu. Obchodnícivelmi dobře vědí, že právě vůně linoucí se z pecí láká zákazníky, aby nakoupili i to, na co by třeba ani neměli chuť. 5. Poslouchejte vhodnou hudbu Světlo svíček a klasická hudba působí uklidňujícím dojmem, proto člověk jí pomaleji. Při rychlé popové muzice a intenzivním neonovém světle připomíná konzumace spíš hltání. 6. Trik se zápalkami Mlsání si udržíte pod kontrolou s pomocí malé finty. Připravte si krabičku s 20 zápalkami a vždycky, když sníte nějakou sladkost, jednu zápalku vyndejte a vyhoďte. Zápalky by vám měly vystačit na celý měsíc.


TIP Kuchyň a nádobí decentních si vyberte raději v modrých tónech. Nebudou tolik provokovat váš žaludek jako jiné barvy.
POZOR NA JOULY! Plísňové a zrající sýry Hermelín 45 % 100 g 1 490 kJ Camembert 60 % 100 g 1 560 kJ Olomoucké tvarůžky 34 % 100 g 560 kJ Romadur 40 % 100 g 1 000 kJ Sedlčanský vltavín 55 % 100 g 1 470 kJ
Víte, že... MRKVOVÁ ŠŤÁVA je účinným prostředkem proti akné. Zároveň pročišťuje tělo i zevnitř, a to hlavně játra. Doporučuje se pít půl sklenice mrkvové šťávy denně. Na tvář si můžete nanášet masky a krémy s nastrouhanou mrkví nebo s mrkvovou šťávou. Podporujete tím přirozené funkce pleti.

Související články