Jahody, navzdory tomu, že jsou slaďoučké, obsahují pouze 138 kJ/100 g a pomohou vám rozpustit nežádoucí tukové polštářky. Jsou zdrojem "tukožroutského" vitaminu C - obsahují ho dvojnásobné množství než citrony. Navíc dodávají tělu i balastní látky, které zlepšují trávení, a obsahují hodně draslíku. Ten zase podporuje činnost ledvin a pomáhá tím vyloučit z těla škodliviny.
1. DEN Snídaně: Müsli (1 300 kJ) Očistěte 100 g jahod a oloupejte 1 kiwi - nakrájejte na plátky. Půlku ananasu nakrájejte na kostky. Ovoce smíchejte s 30 g cornflakes, zalijte 100 ml nízkotučného mléka. K tomu můžete vypít 150 ml mléka. Oběd: Palačinky z ovesných vloček (1 650 kJ) Smíchejte 1 vejce, 50 ml mléka, 20 g hladké mouky a nechte 20 minut odstát. Nakrájejte na malé kousky 100 g jahod a 1 kiwi. Opražte na pánvi bez tuku 10 g ovesných vloček. Z těsta opečte na malém množství tuku 2 palačinky. Podávejte s 20 g vanilkového jogurtu, s ovocem a s opraženými ovesnými vločkami. Večeře: Chřestovo-jahodový salát (1 350 kJ) Oloupejte 200 g bílého chřestu a 200 g zeleného chřestu, odkrojte zdřevnatělé konce a rozkrojte chřest na polovinu. Bílý chřest povařte v osolené vodě asi 15 minut, asi po 7 minutách přidejte zelený chřest. Rozpulte 75 g jahod. Na pánvi nechte zkaramelizovat 20 g cukru, přidejte 4 lžíce vroucí vody, 2 lžíce balzamikového octa a nechte přejít varem. Při střední teplotě nechte vařit 5-7 minut. Osolte, opepřete a přidejte bazalku. Přimíchejte 1 lžíci řepkového oleje. Smíchejte chřest s jahodami, přelijte omáčkou. Nechte 30 minut odstát, salát podávejte na talíři s 10 g piniových oříšků, jednotlivé porce opepřete a pokapejte citronovou šťávou.
2. DEN Snídaně: Ovocný jogurt (1 000 kJ) Rozčtvrťte 100 g očištěných jahod, 1 kiwi a 1 pomeranč nakrájejte na kousky. Ovoce smíchejte se 150 g nízkotučného bílého jogurtu a posypejte 2 lžícemi ovesných vloček. Oběd: Krůtí řízky (1 650 kJ) Středně velkou cibuli nakrájejte nahrubo a osmahněte na lžíci oleje. Přidejte 1 lžíci vody, 1 lžíci vinného octa a nechte vařit asi 5 minut. Nakrájejte 50 g jahod na čtvrtky a přidejte k cibulce. Povařte dalších 5 minut. Osolte, přidejte půl lžičky cukru a nechte vychladnout. V osolené vodě povařte 40 g divoké rýže asi 20 minut. Krůtí řízky (150 g) osolte, potřete z obou stran olivovým olejem a směsí koření. Smažte na olivovém oleji asi 10 minut a podávejte s rýží, cibulkou a s jahodami. Večeře: Krupicové knedlíčky s jahodami (1 500 kJ) Ohřejte 150 ml nízkotučného mléka, přimíchejte 30 g krupice, půl lžičky vanilkového cukru, špetku soli a za stálého míchání povařte. Nechte vychladnout, doslaďte umělým sladidlem podle chuti. Nakrájejte na plátky 100 g jahod a položte na talíř. Z krupicové kaše vytvarujte lžičkou 3 knedlíčky, položte je na talíř vystlaný jahodami a přelijte 1 lžící bílého jogurtu.
3. DEN Snídaně: Chlebíčky s jahodami (1 100 kJ) Natřete na 2 krajíce celozrnného chleba sýr Lučina. Chleby obložte 100 g jahod nakrájených na plátky. K snídani vypijte 2 šálky ovocného čaje. Oběd: Mléčná rýže (1 700 kJ) Nechte okapat 75 g broskví (z konzervy) a 2 lžíce šťávy dejte stranou. Broskve a 75 g jahod rozpulte a smíchejte se šťávou z broskví, 1 lžičkou šťávy z limetky a s půl lžičkou vanilkového cukru. Nechte 30 minut odstát. Smíchejte 150 ml nízkotučného mléka s 1 lžící cukru, trochou limetkové šťávy a nechte přejít varem. Přisypejte rýži a povařte 12 minut. Pak hrnec odstavte z ohně a rýži nechte ještě 5 minut dojít. Podávejte s marinovaným ovocem - ještě teplé nebo vychlazené. Večeře: Rýžový salát (1 500 kJ) Uvařte 30 g rýže a nechte ji vychladnout. Pokapejte 50 g krabích tyčinek citronovou šťávou, nakrájejte 50 g jahod na plátky a 30 g mozzarelly na kostky. Půlku malého avokáda zbavte jadérek a s pomocí naběračky na zmrzlinu nebo malé lžičkyvykrajujte malé avokádové kuličky. Pokapejte je citronovou šťávou. Vše zlehka promíchejte s rýží a můžete podávat.
Tipy na svačinku: * Proti vlčímu hladu si denně dopřejte 2 snacky. * Čerstvé ovoce: Snězte 200 g jahod - dodají tělu jen 276 kJ. * Jahodový tvaroh: Smíchejte 75 g nízkotučného tvarohu s 1 lžící mléka, 100 g nakrájených jahod a 1 lžičkou vanilkového cukru (420 kJ). * Ovocný salát: Nakrájejte na kostky půlku papáji, pokapejte citronovou šťávou a přidejte 100 g jahod a 2 lžíce vanilkového cukru (430 kJ). * Koktejl: Rozmixujte 100 g jahod, 150 ml kefíru, citronovou šťávu a sladidlo podle chuti (450 kJ).